Veganuary: amikor a január az állatvédelemről fog szólni!

Veganuary: amikor a január az állatvédelemről fog szólni!

Karácsonyi lakomákon innen és újévi fogadalmakon túl: elkezdődött az új év, így elindult az idei Veganuary is. Ha még nem hallottál erről a fiatal, de egyre népszerűbb kezdeményezésről, akkor tarts velünk néhány perc erejéig, hogy képben legyél a legfontosabb tudnivalókkal! 

Mivel az első Veganuary-t csak 2014-ben rendezték meg Nagy-Britanniában, nem csoda, ha idáig esetleg elkerülte volna a figyelmedet. Azonban most, amikor már szinte nincs is olyan nap az évben, hogy ne hallanánk vészjósló híreket a közelgő ökológiai katasztrófákról, senki sem teheti meg, hogy homokba dugja a fejét. 

Emiatt például a NetPincéren mi is igyekszünk egyre több olyan éttermet felvonultatni, ahonnan a környezetet és az állatokat egyaránt megkímélő, vegán ételeket is rendelhetsz. A vegán életforma ugyanis az állat- és persze a környezetvédelem jegyében jött létre, bár egyelőre számtalan előítélettel kell megküzdenie. 

Éppen ezért ahhoz, hogy megértsük miért növekszik minden hátráltató tényező dacára a vegán életmód követőinek és a Veganuary kezdeményesben résztvevők száma, nem árt tisztába tenni, hogy miben is áll a vegánság lényege.

Mit takar a vegán életmód?

A legtöbben abba a hibába esnek, hogy a vegán életmód hallatán csak és kizárólag az étkezés tisztán növényi eredetűvé átalakítására gondolnak. Pedig ez ennél sokkal több: ha valaki vegán életmódra vált, akkor egy belső etikai kódexnek engedelmeskedve, az élete minden területén az erőszakmentességre fog törekedni.

Vagyis nemcsak, hogy nem fogyaszt többet állati eredetű élelmiszereket, de nem hord állati eredetű – tehát például bőrből, szőrméből, gyapjúból vagy épp selyemből készült – ruházatot, nem jár olyan helyekre, ahol állatokat tartanak fogságban, így az állatkertek, vadasparkok, és a delfináriumok is kiesnek a látogatható intézmények listájáról.

NetPincér vegán étel

A vegánok emellett kerülik az olyan kozmetikumokat, gyógyszereket, vegyszereket, amiknek a hatásait állatokon kísérletezték ki és ellenzik az állatok munkacélú használatát is. Ennek a filozófiának a hátterében az áll, hogy az emberi boldogulás érdekében nem akarják a többi fajt kizsákmányolni és a kihalás szélére sodorni.

Ebből is látható, hogy a vegán életforma sokkal több annál, hogy száműzzük az étkezésünkből a húson kívül még a tejtermékeket, a tojást, a mézet és a többi állati eredeti alapanyagot, drasztikus életmódváltást követel.

De a környezetnek is jót tesz, ha kevesebb húst fogyasztunk

Főleg annak fényében, hogy az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezetének becslése szerint, a világ üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 19-25%-áért a mezőgazdaság a felelős. Ezen a gazdasági ágazaton belül viszont pont az állattenyésztésen van a nagyobb felelősség, a részesedésük ebből a környezetszennyező tevékenységből 14,5%-ra tehető.

Ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy a Föld lakható területeinek a felét használjuk mezőgazdasági célokra, és ennek is a 67%-át állattenyésztésre és takarmánytermesztésre, máris láthatjuk a probléma gyökerét: az állattenyésztés érdekében irtjuk az erdőket, hiszen egyre több takarmányra van szükségük. 

Ezzel viszont egyre többet juttatunk a természetbe a növényvédő és növekedést elősegítő vegyszerekből, ami szintén otthagyja a talajban, valamint a levegőben a maga ökológiai vagy épp karbonlábnyomát, ennek tetejében még maguk az állatok – kiváltképp a szarvasmarhák – is egyre növekvő volumenben juttatnak vissza metánt a légkörbe. 

Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy ennek következtében egyre nagyobb lesz az üvegházhatás és fokozatosan emelkedik a bolygó hőmérséklete is. Ennek  pedig olyan katasztrofális következményei lehetnek, mint az Ausztráliában jelenleg már 5 hónapja tomboló tűzvész, amiben már közel fél milliárd állat és több mint 20 ember halt meg. De említhetnénk még a tavalyi, szintén több héten át tomboló, Amazonas-medencében pusztító tüzet is. 

Szóval, ha csak az étkezésünk átalakításával és a húsfogyasztásunk visszafogásával tehetünk egy keveset a környezetvédelem érdekében, az már megéri, nem igaz?

(T)egyél a Veganuaryval egy próbát Te is!

Az új év általában a nagy fogadkozások és az életmódváltások elkezdésének időszaka. Éppen ezért ütemezték januárra ezt a kezdeményezést is, hiszen a telítő ünnepi menüsorok után talán a szervezetnek is könnyebb lesz átállnia legalább erre a 31 napra a hús- és minden más állati eredetű alapanyagtól mentes étkezésre.

A Veganuary elindítói egyébként azt tanácsolják, hogy a résztvevők figyeljék meg a saját testükben milyen változásokat tapasztalnak. A legtöbb kritika ugyanis, ami a vegán étkezést illeti, arra irányul, hogy állati eredetű fehérjék hiányában az emberi szervezet legyengül, fáradékonyabb lesz és elveszti a koncentrálóképességét. És persze sokan el sem tudják képzelni, hogy hús nélkül mivel lehetne jól lakni.

Pedig a pirospaprikával füstössé varázsolt édesburgonya steak, a pikánsra grillezett chilis ananász-szeletek, a rendkívül változatosan elkészíthető hummusz és tahini, a guacamole, a hüvelyesekkel dúsított, tartalmas saláták, a mindenféle finom zöldséggel megpakolt és vegán sajtokkal megszórt pizzák, tacók, valamint quasedillák, a zöldségfasírtok széles választéka és a legkülönfélébb vegán burgerek mind-mind garantálják, hogy nemcsak jól fogsz lakni, hanem még az étel is ízleni fog.

Ha nem hiszed, tegyél velük egy ínycsiklandó próbát! Rendelj egy számodra is szimpatikus vegán finomságot a NetPincér kínálatából, és oszd meg velünk Facebookon vagy Instagramon, hogy ízlett a kiválasztott fogás! És ne feledkezz el a #veganuary és #NetPincér hashtagek használatáról sem! 

  1. Food and Agriculture Organization of the United Nations: Tackling climate change through livestock – http://www.fao.org/3/a-i3437e.pdf
  2.  Our World in Data; Hanna Ritchie: How much of the world’s land would we need in order to feed the global population with the average diet of a given country? – https://ourworldindata.org/agricultural-land-by-global-diets


Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments