<strong>Több tonna adomány és milliós támogatások! – így segített a foodpanda 2022-ben</strong>

Több tonna adomány és milliós támogatások! – így segített a foodpanda 2022-ben

Ahogy mindenkinek, úgy a 2022-es év számunkra is bővelkedett a kihívásokban. Azonban tudjuk, hogy közösségünk és környezetünk nélkül nem tudnánk azt a tevékenységet végezni, amiben legjobbak vagyunk: a szupergyors, akár fél óra alatti kiszállítást, ami vonatkozik mindenre, ami elfér egy futártáskában. 

A zöld (és persze pink) gondolkodás vállalatunk egyik alapértéke, melyből 2022-ben sem engedtünk és összeszedtük a tavalyi év legemlékezetesebb pillanatait, amikor nem csak cégként, de közösségként is kiemelkedő eredményeket értünk el. 

Egy kis ízelítő mielőtt belevágnánk: 2 önkéntes nap, 80 elajándékozott tablet, 500 épülethálóból újrahasznosított táska, 5000 virtuális adomány, 50.000 eladományozott eszköz (ruhák, futárfelszerelés, irodaszerek) és 1.800.000 forint karácsonyi adomány.

Új év, új név – Új lehetőségek

Az évnek friss márkanévvel vágtunk neki, a külső szemlélőnek úgy tűnhetett, hogy egy nap alatt eltűnt az összes NetPincér-es futár, és velük együtt az összes felszerelés is, pedig a 2021-es rebranding során hirtelen egy tetemes mennyiségű Netpincéres táska és futárruha kötött ki a raktárunkban. 

Ezzel a helyzettel kezdenünk kellett valamit, viszont kidobni és megsemmisíteni nem szerettük volna őket. Több karitatív szervezettel együttműködve több ezer pólót, pulóvert és kabátot sikerült eljuttatni a rászorulóknak, a táskákkal viszont már nehezebb dolgunk volt. Beindult az ötletelésnek az a szakasza, amikor kicsit más szemmel kezdtük nézni ezeket a táskákat. Mit lehet belerakni az ételen kívül? Mit érdemes még melegen tartani? Kint ráadásul hideg is volt. 

“Csináljunk belőle cicaházat!” – Az ötlet annyira extrém volt, hogy egyből mindenki azon gondolkodott hogy lehetne megvalósítani. 

Egy évvel később, az akkor még egyszeri kampánynak tűnő megoldásból egész évben működő adományprogram alakult ki. Minden elhasznált, leselejtezendő futártáskát menhelyeknek adományozunk, ahol téli melegedő készül belőle cicáknak, kistestű kutyáknak, sünöknek, nyulaknak és minden kisállatnak akinek szüksége van rá.

Pirosból pink – de mindig zöld

A foodpanda (akkor még NetPincér) 2020. január 1 óta karbonsemlegesen működik. 

Karbonsemlegesség alatt azt értjük, hogy egyensúlyt teremtünk a légkörbe kibocsátott és az elnyelt szén-dioxid mennyiség között. Karbonsemleges lehet egy termék/ szolgáltatás vagy akár egy teljes vállalat működése is. 

A foodpanda 2020. január 1-től 100%-ban karbonsemleges, beleértve a vállalati működést, az ételrendelést és kiszállítást is. Ez azt jelenti, hogy valaki a foodpandáról rendel, minden rendeléséhez kötődő üvegházhatású gázt semlegesítünk. 

A futárok járműveiből származó kipufogógázt, a foodpanda irodáinak környezetterhelését, a dolgozók munkába járásából eredő szén-dioxid terhelést és még sorolhatnánk, mind-mind kiegyenlítjük.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkentésének és ezzel a karbonsemlegesség megvalósításának egyik módja az, ha az egyik iparágban keletkező kibocsátásokat valahol máshol ellensúlyozzuk. Amellett, hogy a magyarországi foodpanda több alapítványt segít, köztük a MyForest (Közösségi Erdőkért) Alapítványt, globálisan tudunk igazán segíteni. A Delivery Hero csoport tagjaként olyan zöld projekteket támogatunk, amelyek harmadik fél által igazoltan üvegházhatású gáz kibocsátásokat kerülnek el, illetve kötnek meg.

A modern zöld gondolkodás viszont itt nem állhat meg. A károsanyag kibocsátásunk ellensúlyozása mellett, amit lehet és tudunk, újrahasznosítunk vagy eladományozunk. Saját élelmiszerboltunkban, a panda marketben, tudunk a leginkább segíteni, minden lejárathoz közel álló terméket a nap végén eljuttatunk a Magyar Élelmiszerbankhoz. 

Az Élelmiszerbankkal régre visszanyúlik az együttműködés, a közös munkának köszönhetően 2022-ben több mint 61 tonna élelmiszert sikerült megmentenünk és eljuttatni a rászorulóknak. A 13 panda marketünkből összegyűjtött élelmiszereket lokális segélyszervezetek kapják meg, ezáltal helyben tudunk segíteni és szállításból adódó károsanyag kibocsátást is minimalizáljuk. 

Az adományozás és az újrahasznosítás mellett, hiszünk az upcycling erejében is (az újrahasznosítás azon formája, mely során a felhasznált anyagnak/eszköznek új funkciót keresünk). A fentebb említett ételhordó táskák csak a jéghegy csúcsa, 2022 első felében több száz négyzetméter épülethálóból 500 db egyedi, designhátitáskát csináltunk.

Nálunk tényleg bármit lehet rendelni, még adományt is

Immár negyedik éve, hogy támogatott szervezeteink számára létrehoztunk virtuális éttermeket a platformunkon, melyek direkt adományvonalként működnek a szervezetek felé. Az itt vásárolt tételek értéke teljes egészében a jótékony szervezetekhez érkezik meg. 

A platformon megtalálható a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a MyForest Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt, a Mosoly Alapítvány, a Vigyél Haza! Alapítvány, valamint a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány. 

Az év során több mint 5000 beérkezett adománnyal sikerült támogatnunk ezeket a szervezeteket. 

Év közben a segítségre nem csak itthon, de a szomszédunkban is nagy szükség volt. Az ukrajnai háború kitörése után a Share The Meal rendelés utáni feature-ünkkel direkt adományvonalat biztosítottunk az ENSZ Világélelmezési Program számára, akik az itt beérkezett adományokat a mai napig Ukrajnába irányítják. A rendelés után beépített extra opció által beérkezett összegeket a Delivery Hero csoport megduplázza, eddig több mint 20.000.000 forint értékű adomány juttattunk el a rászorulóknak.

Nem csak cégként, de magánemberként is szeretünk adni

A céges kultúránk egyik alapvető pillére az egymásnak való segítés, és ha módunk van rá közösen teszünk környezetünkért. 

Októberben közel 80 munkatársunkkal nekivágtunk a IX. kerületnek, és bő fél nap alatt több mint 100 zsák szemetet gyűjtöttünk. 

Szerettünk volna segíteni helyi partnereinknek és a kerületnek, amely otthont ad a számunkra. Ott szerettünk volna hasznosak lenni ahol igazán számít, ezért először felvettük a kapcsolatot a IX. kerület önkormányzatával, hogy képet kapjunk a jelenlegi helyzetről. A sok önkéntes kollégának köszönhetően képesek voltunk nagyobb területet lefedni és az egész kerületben aktívan segíteni, legyen szó a közeli parkokról, vagy a kiesőbb gyári területekről.

A csapatok egyik fele bejárta a Vaskapu utcát és a Tinódi parkot, megtisztította a Kerekerdő parkot, a Mihálkovics utcai játszóteret, a Haller parkot és a Vágóhíd utcát. A csapatok másik fele az Üllői út Ecseri úti részét, a József Attila lakótelepet és a Gubacsi dűlőt vette célba. A délelőtti munkát egy közös pizzapartyval zártuk az irodában, ami után még az aznapi irodai teendőkre is maradt pár óránk.

December közepén kollégáink fél napra fakanalat ragadtak, és beálltak főzni a Magyar Élelmiszerbank Egyesülethez. Az ételek a hivatásunk, így az ünnepek közeledtével fontosnak tartottuk, hogy meleg ételt juttassunk azoknak, akik erre rászorulnak. Lelkes munkatársaink több mint 400 adag étel elkészítésében segítettek az Élelmiszerbank önkénteseinek, akik gondoskodtak róla, hogy minden tál étel jó helyre kerüljön. 

Az ünnepekhez közeledve több mint 50 kollégánk vett részt jótékonysági főzésen, munkatársainkkal értékeljük egymás és a környezetünk segítését, ezért a remek hangulat adott volt egész nap. A program nyitásaként megismerkedtünk a Magyar Élelmiszerbank működésével és azok a kollégák is betekintést nyerhettek cégünk jótékony tevékenységébe, akik a mindennapi munka során nem feltétlen találkoznak vele.

A program második felében a főzésen volt a hangsúly, a pontos instrukcióknak és a receptnek köszönhetően a konyhában kevésbé jártas kollégák is aktívan ki tudták venni a részüket a paprikás krumpli és a kókuszgolyók elkészítéséből. Az önkéntes napot az elkészített ételek bedobozolásával és bepakolásával zártuk. Az elkészített ételadagokat még aznap este eljuttatták rászoruló családoknak.

A karácsony közeledtével eladományoztuk a már lecserélt, de még tökéletesen használható tableteinket a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány és a Motorosok a Gyermekekért Alapítványoknak, akik aztán rászoruló családokhoz juttatták el őket. 

 

A 2022-es évre visszanézve kijelenthetjük, hogy ez az év sem szűkölködött kihívásokban, csak úgy mint az előző. 

A nehézségek közepette viszont fontosnak tartjuk meglátni a lehetőségeket és karácsonykor mi is átgondoltuk, hogy hogyan is szeretnénk tisztelegni a szeretet ünnepe előtt. A bevett szokásunkkal ellentétben, üzleti partnereink számára nem ajándékoztunk, hanem az erre a célra félretett összeget jótékony célra fordítottuk és üzleti partnereinket is erre bíztattuk. 

Év végén összesen 1.800.000 forintot adományoztunk jótékony célra.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments