Pita vagy lavash? Mediterrán kenyérharc!

Pita vagy lavash? Mediterrán kenyérharc!

A NetPincér mostantól foodpanda! Kövesd velünk az átváltozásunkat!

Amikor gyroszt vagy dönert eszünk, szinte magától értetődő, hogy egy pitába töltik a húst és zöldségeket. Pedig egyáltalán nem egyértelmű, mert az is lehet ám a dolog vége, hogy lavashba csavarják. De mi az a pita? És mi nem az? 

A foodpanda (NetPincér) étlapján is a legnépszerűbbek közé tartoznak a görög konyha és a török gasztronómia remekei, mégpedig nem véletlenül. Friss, karakteres ízekkel és alapanyagokkal dolgoznak, nem félnek a fűszerezéstől és mindkét konyha nagy hangsúlyt fektet a kenyérfélékre. Bár nem úgy, ahogy ez a hazai gasztrokultúrában megszokott.

De akkor, hogy is van ez: pita vagy lavash?

Az az igazság, hogy a Közel-Kelet és a mediterrán országok húst, zöldséget és szószokat felvonultató, ízlelőbimbóbarát street food ételei nagyon közeli rokonok. Legyen szó gyrosról, dönerről vagy shaormáról, közös bennünk, hogy valamilyen élesztő nélküli vagy nagyon kevés kelesztéssel készülő kenyérbe, esetleg lepénykenyérbe töltik. 

Olyan közeli rokonok ezek a szendvicsek, hogy ha pontosan el akarjuk dönteni mit is eszünk, abban csak a hús és a kenyér fajtája adhat bármiféle támpontot. A gyros nem mindig, de jellemzően sertés- vagy szárnyashúsból készül, míg a döner inkább borjúból, bárányból, esetleg csirkéből. Viszont a gyrost valószínűleg pitában kapjuk, míg a dönert inkább lavash-ban. 

De ez sem törvényszerű! A dolgot ugyanis tovább bonyolítja, hogy a pita és a lavash eleve rokonok. A közel-keleti és mediterrán, valamint Közép-Ázsia valamennyi országának van saját ínycsiklandó verziója a lepénykenyerekből. Ilyen például az indiai konyha naan, chapati és roti nevű kenyere, a szír kenyér, sőt még az olasz focaccia és a magyar kemencés lángos is! Persze ez nem azt jelenti, hogy azért ne lehetne felfedezni alapvető különbségeket a pita és a lavash között. 

Amit a pitáról és a lavashról tudnod érdemes

Sok nyelvben a pita eleve a lapos kenyeret jelenti. A görög, de az arab nyelvben is megtalálható a szó, bár a Közel-Keleten inkább Libanonnal azonosítják. Búzalisztből készült, enyhén kelesztett kenyérkéről van szó, amely nagyjából 2500 éve születhetett Mezopotámiában. Irántól a Balkánig mindenhol ismeretes. 

A törökök ezzel szemben a lavaşh szót használjuk rá, de van saját neve a perzsa és a grúz nyelvben is. Teljesen élesztőmentes, papírvékony kenyérféle, amelyet kemence falán sütnek készre a Kaukázustól délre szinte mindenütt. Örményországban ez maga a kenyér, ezért az UNESCO az örmény kulturális örökség részének nyilvánította. Ennek ellenére minden török, szír, libanoni étteremben, büfében megtaláljuk világszerte. 

A lavash-t könnyű összekeverni a mexikói gasztronómiából jól ismert tortillával. A kettő közötti nagy különbség, hogy a lavash búzalisztből készül, míg az eredeti tortilla tartalmazhat kukoricalisztet is, vagy készülhet csak abból is, ami más ízt és állagot is ad neki. 

A lavash rendszerint kevesebb sót és zsiradékot tartalmaz, kevésbé kenyérszerű és rágható, törékenyebb, ropogósabb állagú, hajtogatható finomság. Ha a lavasht-t összetekerik és megtöltik például bárányhússal és zöldségekkel, akkor azt törökül dürümnek hívják.  

Te sem tudod eldönteni, hogy melyik lehet a jobb verzió? Akkor van egy tippünk: kóstold meg mindkét változatot a NetPincér virtuális étlapjáról rendelve és döntsd el te magad a jelenleg döntetlenre álló mérkőzést! Rendelésedet a weboldalunkon vagy mobil alkalmazásunkon keresztül adhatod le. Jó étvágyat kívánunk!

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments