Óda a hamburgerhez: tudtad, hogy saját napot is kapott ez a mennyei finomság?

Óda a hamburgerhez: tudtad, hogy saját napot is kapott ez a mennyei finomság?

A NetPincér mostantól foodpanda! Kövesd velünk az átváltozásunkat!

Annak ellenére, hogy még az is vitatott, pontosan ki találta fel a hamburgert, nem tagadhatjuk tovább a tényt: a hamburger igencsak nagy népszerűségre tett szert a világon. Nemcsak a street food rajongók, de a hard core ételkedvelők körében is. A rajongás már odáig fajult, hogy ez a roppant változatosan és ízletesen készíthető finomság saját napot kapott az évben, de nyugodj meg! Nem kell végigböngészned mind a 365 napot, a foodpandánál (NetPincérnél) úgyis eláruljuk a titkot. 

Tagadhatatlan tény, hogy kevés olyan ízlelőbimbókat kielégítő élmény van, mint amikor beleharaphatunk egy jól sikerült, szaftos hamburgerbe. Erre bizonyíték lehet akár az is, hogy a hamburgerről se a vegetáriánus konyha, se a vegánok sem hajlandók lemondani, így megalkották a saját, teljesen állati termék mentes, ennek ellenére nagyon finom hamburger verziókat.

Kis hamburger történelem

A hamburger a világ igencsak népszerű szendvicse, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy ha felnézel a foodpanda (NetPincér) virtuális étlapjára, számtalan verzióval találkozhatsz saját magad is. Az étel a mai formájában egyébként az 1900-as évek eleje óta létezik, és igen, tényleg a német Hamburg városáról kapta a nevét, ahol a fáma szerint a marhafasírtot két buci, némi savanyú uborka és mustár társaságában szervírozták. Legalábbis az egyik legenda szerint.

Hogy pontosan hogyan lett a világ népszerű street foodja, arról már megoszlanak a vélemények. Az előbbi történethez köthető, hogy német bevándorlók vitték magukkal Amerikába, ahol aztán gyorsan elterjedt a munkásosztály körében. A másik jól ismert eredettörténet szerint az amerikai New York államban található, Buffalo közelében elhelyezkedő Hamburg városból származik e mennyei étel, amit sertéshús híján készítettek el egy városi ünnepre. 

A hamburger nap nyomában

Végül is mindegy, hogy honnan származik ez a mennyei street food. Akár Németországnak, akár New Yorknak köszönhetően kerül is a tányérodra, az biztos, hogy a jóllakottság mellett az ízekben is tobzódni fogsz. Főleg akkor, ha olyan helyről rendelsz, ahol minőségi marhahússal készítik ezt azt isteni bucit és még arra is ügyelnek, hogy a szendvicsedbe kerülő szószok, zöldségek, illetve sajtok minősége is kifogástalan legyen.

Egyébként ma már nem kell csak a marhás verziók mellett leragadnod, mert akár pulled porkból, csirke- és lazacsteakből, de zöldségfasírtból és grillsajtból is készülhet a burgered. Kerülhet bele a cheddaron kívül még kéksajt és libamáj is, de akár rántott hagymakarikával, lilahagymalekvárral vagy guacamoléval is feldobható az ízélmény.

Ami pedig ennek a remekül variálható étel ünnepnapját illeti: május 28-án érdemes erről a finomságról stílszerűen megemlékezni. Hogy miért ekkor tartjuk, azt ne kérdezd! Egyszerűen úgy alakult, hogy az Egyesült Államokban hosszú évek óta ekkor ünneplik ezt az ételt, mára pedig már világszerte beverekedte magát a köztudatba ez a jeles nap.

Azért így a cikk vége felé járva sem engednénk el az éhes figyelmed

Jöjjön tehát pár érdekes fun fact a hamburgerről:

  • A világ legnagyobb hamburgerét 2014-ben készítették el a minnesotai Carltonban. A szendvics 1010 kg nyomott. Ebből 9 kg volt csak a felhasznált bacon és 25 kg a saláta tömege. Ehhez járult hozzá még 30 kg hagyma és 20 kg cheddar sajt.
  • A világ első gyorséttermi hamburgere 1921-ben jelent meg és 5 centbe került.
  • A világ legnagyobb hamburger fogyasztója még mindig az USA, ahol évente 50 milliárd hamburgert esznek meg. Vagyis minden amerikai évente 15-öt fal fel belőle.
  • Szintén Amerikában, az összes elfogyasztott marhahús 71%-a hamburgerként kerül az asztalokra.

Ezek után, te készen állsz egy méretes hamburgerre?

Amennyiben igen az ínycsiklandó válaszod, akkor add le a rendelésed a foodpanda (NetPincér) weboldalán vagy mobilalkalmazásán keresztül, majd mélyeszd bele a fogad a forró burgeredbe!

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments