Mitől lesz igazán magyaros a magyar konyha?

Mitől lesz igazán magyaros a magyar konyha?

Karakteres, semmivel össze nem téveszthető ízvilág, étvágygerjesztő illatok, és csöppet sem diétás menü: ez jellemzi a hazai gasztronómia remekeit. Ennek ellenére, vagy pontosan ezekért az erős ízekért imádjuk a magyar ételeket. De vajon mitől lesznek magyarosak ezek a fogások?

Bár a történelem viharos évszázadai nem kíméltek minket, mégis szerencsésnek mondhatjuk magunkat: bárhol járunk ugyanis az országban, biztosak lehetünk benne, hogy az adott országrészre-tájegységre jellemző, fenséges magyar fogások kerülnek az asztalra.

Hiába ütöttek-vágtak minket az évszázadok, a különböző nemzetek kulináris hatásának köszönhetően, nemcsak Budapest gasztronómiai kínálata vált elsőrangúvá. Akkor sem kell csalódnunk, ha a vidéki ízek felé tapogatózunk. Például ha Debrecen ételkínálatát tennénk éppen próbára, vagy a győri éttermek választékával ismerkednénk meg. Sőt!

Gondolj csak bele: épphogy hazaérsz egy hosszú, fárasztó munkanap, vagy egy kimerítő hegyi túra után, és azonnal megérzed azt a semmi mással össze nem téveszthető illatot. Alig csuktad be magad mögött a bejárati ajtót, csak egyetlen illatfoszlányra van szükséged és máris tudod: vörösboros marhapörkölt vár forrón gőzölögve a tányérodon.

Ennyi kell csak, hogy máris otthon érzed magad, bárhol is vagy.

Mert az étel a kultúránk, az identitásunk része

Vagy, ahogy Gundel Károly, a magyar gasztronómia egyik úttörője mondta:

“Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekéitől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára. Mindezt ismerni nemcsak érdekes, hanem hasznos is.”

Azt már korábbi cikkünkből kiindulva is sejthetted, hogy a tradicionális magyar ételek nemcsak kalandozó őseink receptjeinek továbbfejlesztett változatai. Egyrészt azok sajnos nem is maradtak fenn írásos formában, és csak a korabeli külföldi történetíróknak köszönhetően van fogalmunk arról, hogy mivel tömték meg hasukat az őseink.

Másrészt a királyi házasságok révén német, és olasz, Habsburg részről pedig francia behatás is érte a magyar konyhát, és akkor a török hódoltság ízletes hatásairól még egyetlen szót sem ejtettünk…

De kezdjük inkább az alapoknál!

Mert a fűszerpaprika, a zsír és a vöröshagyma házassága a mennyben köttetett

Ennél a három alapanyagnál jellegzetesebb ízesítést keresve sem találunk, ha a hazai kedvenceinket vesszük górcső alá. Nem mellesleg, ezzel az alappal készül például a fentebb már említett vörösboros marhapörkölt, illetve a gulyásleves, a lecsó, a székelykáposzta és még megannyi más finomság is!

Azonban mondhatnánk bármelyik pörköltünket. Ha jobban belegondolsz, szinte mindnek – egy kis költői túlzással élve – ez a szentháromság az alapja. Ugyanakkor a pörköltök közül mindenképpen emeljük ki a csirkepaprikást, ami egészen új dimenzióba repíti ezt a páratlan kategóriát.

Persze ha az előbb a hagymafélék már szóba kerültek, vesztegessünk néhány szót a fokhagymára is. Mátyás király felesége, Beatrix királyné olasz származású volt, így ha köszönetet szeretnél mondani valakinek például a fokhagymás sertésszeletért – és a száraztésztákért – akkor nála róhatod le a hódolatodat.

Ínycsiklandó disznóság - csülök

Ínycsiklandó disznóságainkról se feledkezzünk meg

Annak is megvan egyébként a roppant prózai oka, hogy miért a sertés lett az egyik legelterjedtebb húsfélénk: mivel a törökök mohamedán vallásúak, a hódoltsági idők során javarészt csak ezt a fajta háztájit tarthatták meg őseink.

Arra mindenesetre nem lehet panaszunk, hogy ne lettek volna fantáziadúsak, már ami a sertéshús ízletes felhasználását illeti: sonkának, szalonnának és kolbásznak elkészítve, de hurkába töltve is isteni lakomát csaphatunk belőlük.

És bár a mai táplálkozási trendeknek némileg ellentmond, a sertészsír dicséretéről sem szabad lemondanunk. Olyan aromákat hoz ki ugyanis az alapanyagokból, például a megdinsztelt vöröshagymából és fokhagymából, ami megalapozza a készülő étel karakterét és felszabadítja a bennük lévő aromákat.

Tejfölben fürösztött finomságaink

Mit is mondhatnánk erről a sűrű, krémes, kissé savanykás, mégis telt ízű alapanyagról? A tejföl egyszerűen lekerekíti az ízeket: csirkepaprikásra halmozva, rakott krumplin megsütve, vagy az édes túrógombócra löttyintve teszi fel az i-re a pontot, és az étkezésre a koronát.

A túrós csuszára kanalazott, és szalonnapörccel meghintett mennyei mannát pedig már említeni sem merjük. (És a tejföllel megcsurgatott töltött káposztát, illetve rakott káposztát is csak halkan súgjuk a füledbe.)

E finomságok mellett, a magyar konyhára olyannyira jellemző főzelékek sem lennének olyan finomak tejfeles habarás nélkül. Kiemeli a zöldségek ízét, és a liszttel elvegyítve összefogják az ételt: így válik egy sok levet eresztett, kissé megfűszerezett zöldség komplett, laktató fogássá. Persze némi feltét nem árt meg neki.

Belsőséges, szaftos, tunkolós

Mi jellemző még a magyar gasztronómiára?

A belsőségek felhasználása: pörköltöt főzünk a zúzából, kirántjuk vagy épp reszteljük a májat, a szárnyasok szívét levesbe főzzük, és hát a szalontüdő zsemlegombóccal sem tipikus nyugati fogás.

És mindenképpen rebegjünk el egy hálaimát a SZAFTÉRT is.

Azért a sűrűre főzött, fűszerekben gazdag, aromás valamiért, ami annyira jó, hogy nincsen szüksége fennkölt szavakra. Csupán egy szép karéj, ropogós héjú és omlós belű kenyérre, amivel az utolsó cseppeket is kitunkolhatjuk a lábos aljáról. Garantált, hogy mindenki magának akarja majd az utolsó falatot!

Hát igen, nem mondható diétásnak a magyar koszt

Felesleges lenne tagadnunk, hogy a magyar gasztronómia nem éppen a diétás fogások fellegvára. De az ízei ettől még páratlanok, úgyhogy ne mondj le róluk te sem! Mértékletesen fogyasztva, és kiegyensúlyozott étrendet tartva, időnként te is engedhetsz a mennyei ízekkel kísértő csábításnak.

Ne kínozd tovább az ízlelőbimbóidat, ha véletlenül megéheztél egy kis magyarosra! Csekkolj be a NetPincér oldalára vagy mobil applikációra (NetPincer iOS, NetPincer Google Play), és válaszd ki a fogadra való falatokat.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments