Miért a mozzarella? Azért, mert egyszerűen tökéletes!

Miért a mozzarella? Azért, mert egyszerűen tökéletes!

Sokan abba a tévhitbe ringatják magukat, hogy ha egy sajt képes olvadni, akkor már mehet is a pizzára. Na ez az, amit sokan félreértenek. Nem minden sajt teljesít ugyanis egyformában, ha a kemencében kell domborítani. Máris mutatjuk, hogy miért!

A pizza házhozszállítás hazai viszonylatban is az egyik legkívánatosabb, legelterjedtebb ételrendelési forma. Gyakorlatilag ebben csapódik le az olasz gasztronómia egyik mesterműve, a pizza iránti imádat, amit a végletekig nyúlós, lágy, mégis semmi mással össze nem téveszthető, itt-ott ropogósra sülő mozzarella emel egészen új szintre. 

A tökéletes pizza egyik legfontosabb hozzávalója: a mozzarella

Annak ellenére, hogy a pizza alapja a paradicsomszósztól, a tejfölön át a pestóig vagy barbecue szószig sok minden lehet – legalábbis hazai viszonylatban –, addig a legfontosabb feltétet, vagyis a sajtot illetően már sokkal szigorúbbak az előírások. 

Vannak köztünk olyanok, akik még emlékezhetnek a reszelt trappistával bőven megszórt magyar pizzákra, de ma már elvétve – vagy kifejezetten egyedi receptúra hangsúlyozása miatt – fordulhat elő, hogy mondjuk füstölt sajttal érkezik a pizza. Merthogy a hagyomány és a közízlés, na meg a tudományos vizsgálatok szerint is: a pizza mozzarellával készül!

Nemcsak azért, mert romantikus kötődésünk vagy misztikus vágyódásunk van a mozzarella után, hanem némi főzési tapasztalat is ennek a megállapításnak ad igazat. A mozzarella ugyanis a rugalmasság, a nedvességtartalom, a sülési hőmérséklet és olvadási jellemzők, na meg a hólyagosodási hajlam alapján is a tökéletes pizzára kívánkozó sajt.

Fontos a méret, azaz a nyúlósság

Az olyan érlelt és tömör sajtok például, mint a cheddar és az edámi egyszerűen sütés közben sem nyúlnak meg eléggé ahhoz, hogy a hamisítatlan pizzaélményen ne essen csorba. A gruyere és ementáli, vagy épp a provolone viszont túlzott zsírtartalma miatt nem képes megfelelő állagúra olvadni, de még barnulni sem. 

Ehhez képest a mozzarella a tűzforró kemencébe érve könnyen barnulásnak és olvadásnak indul, illetve olyan magakellető módon fog felhólyagosodni a pizzán, hogy alig várjuk majd, hogy belemélyeszthessük a fogunk. Vagyis minden szempontból nézve ez a legjobb választás. Ízlés szerint persze keverhető a fentebb említett sajtfélékkel, hogy így egy kis plusz csavart vigyünk az ízekbe és az állagokba.

Az olasz sajtok az élre törnek

Egyébként azt kell mondjuk, hogy a közízlés is a mozzarellát pártolja, hiszen nemcsak a pizzán lehet ütős alapanyag, hanem akár a lasagne tetejére sütve, zöldségekkel együtt sütve is. De persze szószokba főzve, paradicsomlevesbe darabolva felhasználható, no meg a salátákat is fel lehet dobni vele. 

Többek között ezért hívták fel az elmúlt években a figyelmet arra, hogy a pizzafogyasztás világszintű növekedése magával hozza az olasz sajtok népszerűségének növekedését is. Gondoljunk például a szinte a fűszereket megillető áhítattal övezett pecorino vagy épp parmezán sajtokra, amiket spagettikre, gnochhikra és salátákra is szórhatunk.

Érdekes tény, de az Egyesült Államokban ez például oda vezetett, hogy a hagyományos amerikai sajtfélék szépen lassan elkezdtek kiszorulni az üzletek polcairól. Azt gyanítják, hogy ennek a 12 kilogrammnyi pizza elfogyasztása az oka, amit a fáma szerint egy-egy amerikai akár egy év alatt is magába tömhet. Amennyiben ez tényleg így van, akkor a mozzarella kiütéssel győzött!

Megéheztél egy ízletes pizzára vagy jóféle olaszos tésztára? Akkor nincs más hátra, mint megrendelni a kinézett finomságot a weboldalunkon vagy mobilalkalmazásunkon keresztül és megvárni, míg megérkezik hozzád a mennyei pizzád vagy tésztád. 

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments