Mi kerül a tányérodra? Avagy a világ ízletes zöldségei

Mi kerül a tányérodra? Avagy a világ ízletes zöldségei

A NetPincér mostantól foodpanda! Kövesd velünk az átváltozásunkat!

Bárhová is utazunk a világon, bármely konyhát is favorizáljuk, vannak bizonyos zöldségek, amelyek megkerülhetetlenek és a helyi gasztronómia ínycsiklandó részét képezik. Ezekből a karakteres és finom zöldségekből hoztunk most egy hatalmas csokorra valót azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megkönnyítsük az ízletes ebédválasztást. 

A zöldségválaszték már akkor is elképesztő, ha a foodpanda (NetPincér) étlapján nézünk végig figyelmes szemmel, hiszen a legritkábbnak számító zöldségeken kívül vannak növényi alapanyagok is, amelyek az egész világon meghatározók a konyhaművészetben. 

Többek között ezért is lehetséges, hogy bárhonnan származzanak is a kedvenc zöldségeink, az egész világon ismerik és kedvelik őket. Vannak országok, ahol eleve a zöldségek jelentik az étrend gerincét, de még a nagy húsevő nemzetek sem lehetnek meg a kedvenc növényeik nélkül. 

Mit kezdene például Olaszország paradicsom, hagyma és fokhagyma nélkül?

A világon a legnagyobb mennyiségben fogyó zöldség a paradicsom és nem véletlenül. Az olasz gasztronómia szerves részét képezi, hiszen a sűrűre főzött paradicsomszósz nemcsak a spagettik, de gnocchik, pizzák és húsgombócok tökéletes kiegészítője. Persze itthon is igencsak kedveljük, főleg nyáron lecsónak főzve, ízletes pörköltalapként elkészítve, vagy a limonádé frissen préselt alternatívájaként. 

Egyébként paradicsomból évente 170-180 millió tonnát eszik meg az emberiség, és ez azért döbbenetes, mert a második helyezett hagymából feleekkora mennyiség fogy. Mindenesetre a világ legnagyobb paradicsom termelője nem Olaszország, hanem Kína, Európában pedig komoly versenyben van a címért Hollandia és Spanyolország is.

Mint már jeleztük, a hagyma a második legnagyobb mennyiségben termelt zöldségcsoport, de a paradicsom világszintű mennyiségétől még ez is alaposan elmarad. Ráadásul nem is egyféle terményről beszélünk, hiszen a mogyoró-, a lila- és hagyományos vöröshagymák, illetve fokhagymák egyszerre jelentenek egészséges zöldségforrást levesekben, salátákban és húsételekben, esetleg rántott hagymakarikának elkészítve. De emellett ez a legnagyobb mennyiségben fogyó fűszernövény is. 

Óda az uborka- és tökfélékhez

Az uborkafélék zamatos esetében sem csak egyféle zöldségről beszélünk, amikor erről a kategóriáról van szó. Mindenesetre maga az uborka a világon a harmadik legnagyobb mennyiségben termelt zöldségféle. Végül is, mihez kezdene a görög gasztronómia tzatziki, vagy a magyar konyha kovászos uborka nélkül? Az biztos, hogy ezek híján sokkal, de sokkal szegényebb lenne a világ. 

Érdekesség, hogy a legrégebben termesztett és ma is fogyasztott konyhakerti növényről van szó, amelyet főzve, salátába vagy savanyúságként egyaránt imádunk. Ha az uborkáról a kígyóubi ugrik be, érdemes tudni, hogy azt csak a 20. század második felében nemesítették!

Ami a főzőtököt, sütőtököt és a patisszont illeti, nem lehet okunk a panaszra. Rendkívül változatosan felhasználható alapanyagok ezek, igaz, a termelésük kissé elmarad az uborkafélékétől, bár a cukkini és a padlizsán némiképp igyekszik kiegyenlíteni a mezőnyt – legalábbis ami a mouszakát vagy a padlizsánkrémet illeti…

Igen, van olyan, hogy zöldség világranglista

Bármennyire is hihetetlen, de igaz. A termelési mennyiségeket alapul véve bizonyos időközönként elkészül egy felmérés, ami a világon legnagyobb mennyiségben termelt zöldségeit vonultatja fel. Úgyhogy jöjjön a világon legnagyobb mennyiségben termesztett zöldségeinek TOP 10-es listája:

  1. Paradicsom
  2. Hagyma
  3. Uborka
  4. Káposztafélék
  5. Padlizsán
  6. Sárgarépa és répafélék
  7. Paprika és chilipaprika
  8. Salátafélék
  9. Spenót
  10. Fokhagyma

A burgonyával érdekes a helyzet

Nemcsak azért, mert pityókának, krumplinak és kolompérnak is hívhatjuk, hanem a megítélése okán is. Az a helyzet, hogy van egy dilemma: a burgonya ugyan hivatalosan zöldségnek számít, mégis inkább tartjuk ezt a keményítőben és vitaminokban is gazdag gyökérgumót a kenyér- és a gabonafélék konkurenciájának. 

Ha mégis zöldségként tekintünk rá, mindenképpen ebből fogy a legtöbb a világon, amit a sültkrumpli, steak burgonya, a lepcsánka, a krokett, a burgonyafánk, a burgonyapüré és persze a rakott burgonya miatt abszolút megértünk.

Kedvet kaptál egy zöldséges-húsos finomsághoz? Böngészd végig a foodpanda (NetPincér) étlapját a weboldalunkon vagy mobilalkalmazásunkon keresztül, majd rendeld meg a kinézett finomságot. Aztán készítsd elő a kést és a villát, nehogy kihűljön a vacsorád!

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments