Mennyei ételek, amikhez csak a kezed kell

Mennyei ételek, amikhez csak a kezed kell

A NetPincér mostantól foodpanda! Kövesd velünk az átváltozásunkat!

Nem ritka, hogy valaki egy minőségi étteremben késsel és villával esik neki a prémium hamburgernek, vagy evőeszközzel fal be egy pizzát. De valljuk be, furcsán nézünk azokra, akik mindent így esznek, pedig vannak olyan ínycsiklandó esetek, amikor erre nincsen semmi szükség. Úgyhogy jöjjön most 10 kényeztető comfort food, amit bárhol, bármikor betolhatsz – mindenféle úri huncutság nélkül. 

Egyébként nem kívánjuk csorbítani az étkezési kultúrát, éppen ezért rögtön elárulnánk, hogy kézzel evés nemcsak a foodpanda (NetPincér), de a pszichológia szerint is előnyös vonás. Olyan hormonokat szabadít fel ugyanis a szervezetben, amelyek miatt az evés élménye önmagában egészség- és közérzetjavító tevékenységgé válik. Lássuk hát, hogy milyen finomságok közül válogathatunk, ha kézzel evésre gondolunk!

A megunhatatlan csirke: sütve, grillezve, rántva, falatokban

A csirkecombot sokan eszik késsel és villával, főként akkor, ha étteremben kerül az asztalra. Pedig a csontos csirkehús esetében – és ezt talán mindenki tudja – egyáltalán nem bűn, ha marokra fogjuk az ételt. Ráadásul az étteremben a csirkecomb, csirkeszárny végét becsomagolják, az kifejezett felhívás arra, hogy kézzel fogjuk meg. Ha pedig nem kifejezetten előkelő étteremben eszünk, akár modorosnak is tűnhet, ha evőeszközzel kezdjük meg az evést. 

Egyébként valljuk be őszintén: a BBQ csirkeszárnyat és a csirke nuggetset nem is arra találták ki, hogy késsel-villával fogyasszuk el. Ez igazi közösségi kaja, amit együtt enni és kézzel enni jó, sőt tökéletes!

Indiában sem szabadkoznak, ha kézzel esznek

Az indiai konyha mesterfogásainak nagy része praktikus okokból és hagyományosan kézzel ehető. Így találták ki őket. Persze más lehet a dolog megítélése abban az esetben, ha helyileg Indiában, vagy inkább európai indiai étteremben étkezünk.

Azonban a klasszikus, rizs alapú indiai ételeket nyugodtan ehetjük három ujjal. Akár curryt is, hiszen ha a naan nevű lepénykenyérrel van tálalva, azt is használhatjuk kanálként. Kivételt talán csak a sok szafttal készülő ételek és a főzelékek jelentenek. 

De térjünk át az amerikai kontinensre

Itt első körben a hamburgert, majd a második félidőben a sertésbordát és az oldalast említenénk, mint nyammognivalóan finom, kézbe illő finomságot. A borda, illetve egyben sütött oldalas rendkívül kedvelt grill fogás, ami mostanra – és az ízlelőbimbóink legnagyobb szerencséjére – már az egész világon elterjedt. 

Azonban amennyire finom, annyira problémás lenne ezt a mennyei húst a vastag bordacsontok miatt evőeszközzel enni. Éppen ezért egyáltalán ne fogd vissza magad, ha egy pofás oldalas szemez veled a tányérodon: nem sérti az etikettet, ha kisebb darabokra vágod és kézzel kezdesz neki. Ugyanígy ehetjük egyébként a báránybordát is, hogy minden falatnyi fenséges hús biztosan lekerüljön a csontokról.

Kicsit délebbre vándorolva és a mexikói konyha pompás ételei között kutakodva is találunk számos olyan comfort foodot, amit az ötágú villára találtak ki. Mondjuk nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű, de a taco, a burrito és a quesadilla is kézzel ehető étel. 

Igaz, időnként probléma lehet, hogy bizonyos változatokat alaposan megtöltenek és meglocsolnak szószokkal, így nem árt, ha van pár köteg szalvéta a kezünk ügyében. Mindazonáltal a tökéletes ízélményt úgy élhetjük át, hogy a lágy vagy ropogós tésztába töltött finomságot kézzel tömjük a szánkba. 

Japánban sem ragaszkodnak mindig a pálcikához

Legalábbis akkor, ha a sushi egyik-másik változatáról van szó. A legtöbb európai sushi étteremben alapvető, hogy evőpálcikát, akár villát is adnak az étel mellé, a sushi nigirit és makit ennek ellenére kézzel érdemes enni. Japán egyes részein pedig kifejezetten sértő is, ha evőeszközzel nyúlunk a mesterien elkészített falatokhoz. 

Ráadásul a japán konyhát tekintve azt kell mondjuk, hogy a pálcikával mindig megvan az esély rá, hogy túlságosan összeszorítjuk a falatokat, és azok szétesnek az őket alkotó darabokra. Az egyetlen nyers halas fogás, amelyhez ajánlott az evőeszköz, a sashimi, vagyis a tradicionálisan vágott nyers hal. Ebben az esetben az evőpálcika a tisztelet jele a szakács, illetve az alapanyag felé.

Nem csodálkozunk, ha megkívántad a fenti finomságok valamelyikét. Szóval, ha bedobnál egy hamburgert, esetleg csipegetnél egy kis sushit, nem kell mást tenned, mint leadnod a rendelésed a weboldalunkon vagy mobilalkalmazásunkon keresztül és megvárni a futárt, amíg kiviszi a vacsorád.

 

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments