Ízletes ázsiai fűszertúra, avagy az egzotikum színes ízei

Ízletes ázsiai fűszertúra, avagy az egzotikum színes ízei

A NetPincér mostantól foodpanda! Kövesd velünk az átváltozásunkat!

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor megcsapnak minket a kínai konyha, a japán gasztronómia, a thai ételek vagy a fűszeres indiai csemegék illata. Az illatos aromák pedig különös játékba kezdenek az érzékeinkkel, hiszen játszi könnyedséggel indítják be az ízlelőbimbóinkat. Az első találkozás az ázsiai konyha speciális, egyedülálló ízeivel és illataival az emberek életében meghatározó szerepet tölt be. Vagy egy életre elhatárolódunk, vagy örök szerelembe esünk ezekkel az egzotikus ízekkel.

A tapasztalataink azt mutatják, hogy egyelőre az örök szerelem áll nyerésre: a foodpanda (NetPincér) ízletes kínálatát feltérképezve ugyanis rengeteg kínai étel, japán finomság, thai és indiai csemege áll az ízlelőbimbóid rendelkezésére. Úgyhogy nézzük is meg gyorsan, hogy milyen fűszereknek köszönhetően válnak ezek az ételek olyan pompás finomsággá, amiknek méltó helye lesz a kedvelt ételeid színes palettáján.

Kurkuma, az aranysárga csodaszer

A kurkuma az ismertebb és népszerű ázsiai fűszerek közé tartozik, ráadásul sárga gyömbérként is ismerik. Az Indiából származó növényt – amit őshazájában főzés mellett italnak elkészítve is fogyasztanak, ráadásul hajpakolásra egyaránt használnak – egész könnyű felismerni.

Keresd a jeleket: ha a vacsorád élénksárga színben pompázik és kesernyésen csípős, 99%-os bizonyossággal gondolhatod, hogy a szakács kurkumát használt. Egyébként ez a fűszer az egyik fő eleme a Worcester-szósznak és a curry fűszernek is, önmagában pedig elsősorban húsok, levesek, zöldséges ételek, szószok fűszerezésénél számíthatunk pikáns aromájának jótékony hatására. 

A fűszernövény egészségre gyakorolt hatásai is kiemelendőek, hiszen segíti a vesék működését, hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, illetve az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Kumin, Dél-India üzenete

A pirított római kömény illata meghatározó ismertetőjegye a dél-indiai konyhának és a sri lankai gasztronómiának. A római kömény, más néven kumin, India déli részének egyik tipikus és a középkori Európa által is előszeretettel használt fűszere volt. Jellemzően kenyér, leves, illetve desszertek ízesítésére alkalmazták, manapság pedig a mexikói és indiai ételek kedvelői kerülhetnek vele közelebbi kapcsolatba a hüvelyesek, húsok, rizses étkek fogyasztása során. 

A fűszer nemcsak különleges aromájáról híres, hanem egészségre gyakorolt jótékony hatásairól is. Magas vastartalma, emésztésserkentő, élénkítő és antibakteriális hatása aktívan támogatja az immunrendszert. Aki igazán felfokozott ízhatásra vágyik, pirítva és őrölve is fogyaszthatja.

Koriander, a kínai petrezselyem 

A koriander elsősorban a közel-keleti konyha kedvelt fűszere, ami külsőre ugyan nagyban hasonlít a petrezselyemre, mégsem érdemes összetéveszteni vele. Elsősorban azért, mert ízét tekintve merőben más, így jóval aromásabb, élénkebb végeredményt kaphatunk. 

Érdekessége, hogy a növény minden része ehető, ezért különböző kultúrák más-más módon használják a főzés során. A thai konyhában például a gyökerét és a termését, Kínában és Mexikóban pedig inkább a levelét adják például levesekhez, sültekhez, salátákhoz, pácokhoz, mártásokhoz. Sőt! A bátrabbak sütemény és sör ízesítésére is alkalmazhatják. Jótékony hatása a koriandernek sem elhanyagolható, elősegíti az emésztést, megszünteti a felfúvódást.

Természetesen a felsorolást folytathatnánk még egy jó darabig, hiszen az ázsiai konyhára a citromfű, a kaffir lime levele, a csillagánizs, a fahéj és a gyömbér is előszeretettel előkerül a főzés során. Azonban a kurkuma, a kumin és a koriander az a három fűszer, ami az ázsiai karakter elengedhetetlen kelléke.

Wok, a könnyű ételek csodája 

Ha már az ázsiai ízekről van szó, akkor amolyan életmentő kakukktojásként a wok sem maradhat ki a felsorolásból, hiszen ez az a főzőedény, amiben harsogóan frissek és ízletesek maradnak az étkek. A szó egyik jelentése maga az edény, másik pedig az étel fajtájára utal. 

Az i.e. 200-ból származó főzőalkalmatosságot a mai napig gyakran használják nemcsak Kínában, Thaiföldön és Japánban, de Indiában, Nepálban és Tibetben is. A wok és főként a benne készülő finomságok azért szépen lassan az európai gyomrokat is meghódította.

Csapj le az ínycsiklandó ázsiai ízekre a foodpanda (NetPincér) változatos kínálatában. Add le a rendelésedet a weboldalunkon vagy mobilalkalmazásunkon keresztül, majd falatozd jóízűen a kiválasztott finomságot.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments