Így lehetünk környezettudatosak az ételrendelés során!

Így lehetünk környezettudatosak az ételrendelés során!

Az ökológiai lábnyomunk csökkentésébe természetesen az étel házhozszállítás zöldebbé tétele is beletartozik. Ha te is elkötelezett híve vagy annak, hogy a lehető legkisebb mértékben legyünk a bolygónk terhére, mutatunk néhány tippet, amiket betartva az ételrendelésről sem kell lemondanod, ráadásul közös erővel tehetünk a Föld megmentéséért.

Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy az utóbbi néhány évtizedben akkora léptékű fejlődésen ment át az emberiség, ami egyszerre teszi könnyebbé, de sokkal környezetszennyezőbbé is az életmódunkat. A fejlődésünk sok szempontból nézve nem fenntartható – gondoljunk csak a bolygó természeti erőforrásainak kizsigerelésére – és már egyértelműen a Föld kárára válik. 

Tudtad? A NetPincér 100 % karbonsemleges. 

Az egyik legkézenfekvőbb példa erre éppen az, ahogy az utóbbi években megváltozott a hazai időjárás is. A nyarak a korábbiaknál sokkal forróbbak és szárazabbak lettek, ezzel szemben a csapadékosabb évszakok, vagyis az ősz és a tavasz szinte teljesen eltűnt a palettáról.

Emellett a legutóbbi teleken már lemondhattunk a karácsonyi havas tájról, a szánkózásról és a hóemberépítésről, hiszen most már nálunk is inkább a hó számít ritka, fehér hollónak. És akkor az olyan nemzetközi katasztrófákról, mint az egyre emelkedő hőmérséklet miatt jelenleg is pusztító ausztrál tűzvész, még nem szóltunk egy szót sem. 

Ideje kicsit jobban odafigyelnünk a környezetünkre

Az egyik legalapvetőbb megállapítás, amit tehetünk, hogy sokkal többet termelünk és fogyasztunk, mint régen, ezért egyre több káros anyagot – például üvegházhatású gázokat – juttatunk vissza a természetbe. A felgyorsult életmódunk gyors és kényelmes megoldásokat kíván, de ezek nem feltétlenül környezetbarátok is.

Vegyük például az ételházhozszállítást, ami bár a XXI. század egyik legnagyobb vívmánya, mégsincs egyszerű dolgunk, ha zöldebbé szeretnénk tenni. Se neked, akinek a házhozszállításnak köszönhetően több minőségi időd marad a családodra, a barátaidra vagy épp a karrieredre. És természetesen nem egyszerű ez számunkra sem, akik napról napra biztosítjuk, hogy időben megkapd a rendelésed ott, ahová csak kéred.

3 tuti tipp a környezettudatos házhozszállításért

  • Csökkentsd a húsfogyasztásodat – iktass be heti 2-3 vega / vegán napot.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy miért fontos növelni a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat amellett, hogy a húsokét mérsékeljük. Jelenleg ugyanis az állattenyésztés az az iparág, amely a világ üvegházhatású gázainak 14,5%-áért felel, ami valljuk be, brutális szám. Viszont ahhoz, hogy csökkentsük a mutatókat, csupán az étrendünket kellene kicsit átalakítani és ebben a NetPincér kínálata is tud segíteni.

  • Csak annyit rendelj, amennyit elfogyasztasz.

Napjaink egyik legnagyobb problémája és az ördögi kör egyik fenntartója a túlfogyasztás, ezen belül is az élelmiszerpazarlás. Éppen ezért a tanácsunk az, hogy csak azt rendeld meg, amit tényleg megeszel és biztos, hogy nem a kukában fog kikötni. Mondjuk ételrendelés esetén kicsit könnyebb dolgod van, mintha bemennél az üzletbe és az impulzusvásárlásnak engedve annyi ételt pakolnál a kosaradba, aminek a felét sem fogod felhasználni. 

  • Gyűjtsd szelektíven a csomagolóanyagot. 

Tisztában vagyunk azzal, hogy a legtöbb rendelt étel műanyag csomagolásban érkezik. Addig azonban, amíg ezen változtatni nem tudunk, azt tanácsoljuk, hogy gyűjtsd szelektíven a házhozszállítás során keletkező szemetet: külön-külön a papírt és a műanyag evőeszközöket-dobozokat is. Utóbbiakat mosd el kidobás előtt, majd szelektálva szabadulj meg a hulladéktól – így segíted a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégeket abban, hogy újrahasznosítsák az anyagot.

Mi is megtesszük, amit tudunk – például a karbonsemlegesség útján járva

Széndioxid-kibocsátás csökkentése

A karbonsemlegesség lényege pont az, hogy az éghajlatváltozás visszaszorítása érdekében – akár egyéni, vállalati, iparági vagy országos szinten nézzük – a lehető legalacsonyabbra próbáljuk csökkenteni az emberi tevékenységekkel keletkező széndioxid-kibocsátást és ne növeljük tovább a Föld hőmérsékletét.

Azt a fajta légszennyezést pedig, amit nem tudunk teljesen a 0-ra redukálni, kompenzáljuk: például széndioxid-kvóta vásárlásával vagy olyan projektek támogatásával, amelyek a megújuló energiákkal vagy energiahatékonysággal kapcsolatos kutatásokat végzik. 

A karbonsemlegességet egyébként az Európai Unió is célul tűzte ki 2050-ig bezárólag, és bár Magyarország nem tartozik a legnagyobb széndioxid-kibocsátó európai országok közé, azért a középmezőnyben ott vagyunk. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a lehetőségeinkhez mérten, a NetPincérnél is szeretnénk környezetbaráttá tenni a házhozszállítást.

Így működik ez a gyakorlatban

Ebben a törekvésünkben 2020 januárjában fontos mérföldkőhöz érkeztünk mind a NetPincér, mind a Delivery Hero részéről: olyan kompenzációs programot indítottunk útnak, amelynek célja, hogy 2021-re a cégcsoport európai tagjai teljesen karbonsemlegesek legyenek, beleértve az országos központok energiafogyasztását, beszerzéseit, a kollégák munkába járását és magát a házhozszállítást is. 

Ha röviden össze szeretnénk foglalni, 3 lépésben valósul meg a NetPincér karbonsemlegessége:

  1. A ClimatePartnerrel közösen felmértük az európai irodák és a kiszállítás miatt keletkező szénd-dioxid kibocsátást.
  2. Kompenzálás: olyan nemzetközileg elismert projekteket támogatunk, amikkel kompenzáljuk a karbonlábnyomunkat.
  3. Széndioxid-kibocsátás csökkentése – edukációval, új technológiák kutatásával és bevezetésével, illetve az erről szóló párbeszéd elősegítésével.

A folyamatot azzal kezdjük, hogy kompenzáljuk azt a széndioxid-mennyiséget, ami az összes üzleti és szállítási tevékenységünkből adódik. Ezt olyan programok kidolgozása követi, amellyel csökkenthetjük a karbonlábnyomunkat, például a cégcsoport berlini székhelyét már 2019-ben karbonsemlegessé alakítottuk át és az idei év folyamán egyeztetéseket kezdünk az éttermi partnerekkel is a környezetbarát csomagolásokról. 

Emellett olyan kezdeményezéseket is igyekszünk felkarolni, amelyek regionális szinten és világviszonylatban is támogatják a karbonsemlegességet, a környezettudatosságot elősegítő pozitív párbeszédet, és amivel még inkább egyensúlyozni tudjuk a karbonkibocsátásunkat. 

Ezért például a ClimatePartnerrel együttműködve támogatunk egy perui esőerdőket védő projektet, amit egy harmadik, független fél akkreditált és ami igazolja a karbonsemlegességünket. 

Bár még az út elején járunk és bőven van tennivalónk, büszkék vagyunk arra, hogy a NetPincér a karbonsemlegesség útjára lépett. Tarts velünk te is és tedd a lehető legzöldebbé az ételrendelésed is! 

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments