Fogós kérdés a leves kérdés: mi a különbség az erőleves és a húsleves között?

Fogós kérdés a leves kérdés: mi a különbség az erőleves és a húsleves között?

Nincs olyan ember a világon, aki ellen tudna állni egy tányér aranylóan gyöngyöző és forrón gőzölgő, finom illatokkal hódító húslevesnek. Vagy ha nagyon szerencsések vagyunk, akkor erőlevesnek. De végül is mi a különbség a kettő között?

Az igazság az, hogy a titok egyik – és minden rohanó háziasszony számára horrorisztikusnak tűnő – nyitja az elkészítési időben rejlik: vannak, akik az erőleves 7-8 órás lassú főzési idejére esküsznek, míg a hardcore fanatikusok akár 48 – azaz negyvennyolc – órán át is képesek nagyon alacsony lángon rotyogtatni azt a bizonyos fazekat a tűzhelyen.

Szerencsére neked nem kell 2 napot várnod a kedvenc levesedre, mert van olyan szakács, aki szívesen megfőzi helyetted, és a NetPincér berkein belül is akad néhány vállalkozó szellemű futár, akik egészen az asztalodig szállítják neked ezt a finomságot. 

Legyél szinte bárhol az országban, nyugodtan próbáld ki Budapest legjobb éttermeit, Győr ételkínálatát, és Debrecen fűszeres ízeit is! 

De vissza a fazekakhoz és a fakanalakhoz

Annyiban talán mind a húsleves, mind az erőleves esetén megállapodhatunk, hogy egyik sem a leggyorsabban elkészíthető ételek közé tartozik, ugye? Mindenesetre képzeld magad elé a cseppet sem szívderítő szituációt.

A nyári meleget, az élénkzöld színeket, a ragyogó kék színeket szépen lassan felváltja a hűvösebb őszi idő, a fák olykor már sárgába és rőt vörösbe hajló lombkoronája, no meg az esti és hajnali fagyok. Nemcsak a levegő lesz csípősebb, de a kedved is: elég egyszer kimelegedve és kigombolkozva az utcára lépned ahhoz, hogy máris kész legyen a baj.

Másnap már lázas betegen, torokfájósan és alaposan megfázva fekszel otthon, a betegágyadban. Hiába van rajtad akár két paplan, és még egy plusz takaró, te még mindig valami olyasmire vágysz, ami belülről is felmelegít. 

És akkor, a papír zsebkendő halmok és a lázmérő társaságában jön egy szent pillanat, amikor az eldugult orrod ellenére is megérzed a készülő erőleves ínycsiklandó illatát.

A lelked elkezd megnyugodni, a hasad szép lassan korogni kezd, és az ízlelőbimbóid is szinte vigyázban állnak az izgatott várakozástól. De az idő lassú vánszorgása mellett is eltelik 2-3 óra, és te még mindig csak vársz, és vársz, és vársz. 

Na de mire is?

Egy csésze éltető, sűrű levesre

Ennyi biztos csupán, hiszen az erőleves és húsleves közötti különbséget legalább olyan nehéz pontosan megmondani, mint arra válaszolni, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Mindenesetre a recepteket vizsgálva érdekes felfedezésre jutottunk: vissza-visszatérő elem, hogy az erőlevest roppant lassan főzik – a fent említett több órás illetve több napos főzési idővel kalkulálva –, és felhasználnak hozzá egy paradicsompürés-tojásfehérjés keveréket, amivel az alapízt erősítik.

Úgy tartják, hogy az erőlevesek királynője minőségi marhahúsból és marhacsontból készül, de abszolút megkóstolásra ajánlott a fácánból, öreg tyúkból és kakasból készült verzió is. A régi receptkönyvekben ráadásul azt ajánlják, hogy addig főzzük a zöldségeket és a húsokat, illetve a csontokat, amíg már semmi ízük nem lesz.

Ekkor ugyanis a hosszú főzés hatására már a lében található minden íz és vitamin, ami a hozzávalókból csak kifőhet. Ebben az esetben beszélünk bouillonról, míg ha derítjük – vagyis a zsírt is leszűrjük róla – és igazán tiszta, aranysárga színű, sűrű levest kapunk, consomméról. 

Ezzel szemben a húsleves akár már 2 óra főzési idő után is késznek nyilvánítható: hiszen itt nem az a cél, hogy a zöldségek és a húsok elveszítsék az ízüket, és végül ki kelljen venni őket az aromás léből. Éppen ellenkezőleg: a húslevesben az a jó, hogy az összes leveszöldség és hús a forró lével együtt kerül a tányérodba.

Legyen szó egy jó marhahúslevesről, vagy Újházi tyúkhúslevesről, cérnametélttel és a hússal együtt finomságokkal lesz teljes a fogás. Esetleg még egy kis erős paprikával megbolondítva.

A  többi már csak a kanalad gyorsaságán múlik.  

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments