Fesztiválhigiéniás útikalauz kalandvágyóknak

Fesztiválhigiéniás útikalauz kalandvágyóknak

Időnként mindenkinek szüksége van arra, hogy feltöltse a lemerült elemeket, ez egy fesztiválon sincsen másképp. Sőt! Egyenesen ajánlott, hogy legyen valami a gyomrodban, ami felfogja az alkoholt. De nem mindegy, hogy attól a néhány falattól kórházba kerülsz-e vagy sem…

A téli hónapok hűvössége után nyáron szinte mindenki egy kis felfrissülésre, napsütésre, szórakozásra, szabadtéri rendezvényekre vágyik. Általában ebben az időjárás is partner, és szerencsére kültéri programokból sincsen hiány, ahol némi decens alkoholfogyasztás mellett koncertek, kiállítások, és megannyi interaktív kikapcsolódási lehetőség várja a vendégeket.

Alapesetben egy fesztiválra, illetve bármilyen szabadtéri rendezvényre szórakozni járnak az emberek, bár egy-egy hosszabb rendezvény alaposan lemeríti az energiakészleteket. Ahhoz, hogy ezt te is pótolni tudd, gondoskodnod kell az üzemanyag-pótlásról: enned s innod kell – ahogy ezt az előző cikkünkben is írtuk:

Fókuszban a népszerű fesztiválételek – a Tiéd köztük van?

Azonban nagyon nem mindegy, hogy mit eszel, és az sem, hogy az honnan származik. Hacsak nem szeretnéd, hogy néhány órával később egy kórház ügyeletén próbáljanak meg helyrehozni az ételmérgezésből, ami olyan cseppet sem kellemes mellékhatásokkal jár, mint a hányás, hasmenés, hasi görcsök, a láz és társaik.

Figyelj az árulkodó jelekre, ha megúsznád a dokit

A lehetséges kockázatok ellenére, természetesen egyetlen rendezvényen sem kell az otthonról hozott szendvicseken élned. Ha megfogadod a tanácsainkat, nyugodt szívvel engedhetsz a fesztivál ételek ínycsiklandó csábításának!

Amikre mindenképpen figyelj:

1) Alaposan mérd fel a bódét / a sátort / a pavilont / a street food buszt és a környékét.

Mennyire tiszták a pultok? Elég kuka van kihelyezve? Ezekben meddig hagyják állni a szemetet? Milyen a terület környéke? Lehet, hogy kissé kukacoskodónak tűnnek ezek a kérdések, de a kosz és a szemét csak úgy vonzza a bogarakat, a rovarokat, és a rágcsálókat, illetve a meleg hatására, a baktériumok is könnyebben elszaporodnak ilyen környezetben. Ráadásul a felsorolt élőlények ezeknek a kórokozóknak melegágyai, nem csak egy vírust terjesztenek, így ha az átlagos előfordulásnál több légy veszi körbe például a pultot, az sosem jelent jót. Legalábbis, a fertőzésveszély szempontjából biztosan nem. Plusz ezek a kártevők a kukákon, illetve a szeméten kívül, ha úgy adódik, simán lecsapnak a pultban tárolt ételekre is.

Érdemes megfigyelni azt is, hogy van-e esetleg leülési lehetőség, és ha igen, akkor milyen gyakran törlik le az asztalokat? Adnak szalvétát?

Nemcsak a romlott alapanyagok, az ételek nem megfelelő tárolása, a szakácsok hanyagsága, vagy a kiszolgáló személyzet hibájából válhat valami a fertőzés gócpontjává, hanem az előző vendégek után ottmaradt élelmiszermaradékoktól is. A sörpadra lecsorgott ketchupre ugyanúgy gyűlnek a legyek, arról nem is beszélve, hogy az előtted helyet foglaló vendég nem biztos, hogy annyira ad a személyes higiéniára, mint te… Ki tudja milyen bacilusokat hagyott hátra?

2) A másik sarkalatos kérdés: maga a személyzet.

Nemcsak az árusítás és az ételkészítés helyszínére vonatkoznak élelmiszerbiztonsági előírások, de a kiszolgáló személyzet higiéniájára is. Ennek alapján a munkaruhának egész nap tisztának kellene lennie – lássuk be, erre van talán a legkisebb esély a 12-16 órás műszakok során –, a hajat pedig vagy szorosan hátra fogva kell viselni, vagy hálóval kell letakarni.

Külön előírások vonatkoznak a kézre is, ami az ételt készíti és adja. Bizonyos időközönként a személyzet minden tagjának kötelező a kézmosás, így nem árt lecsekkolni, hogy van-e a konyhán belül kézmosási lehetőségük. Ami még nagyon fontos, hogy puszta kézzel egyáltalán nem szabad hozzányúlniuk az ételedhez!

Csak akkor fogadd el az ennivalót, ha azt a megfelelő szervírozó eszközökkel rakták a tányérodra, vagy ha latex, púdermentes kesztyűvel fogták meg az ételt – főleg ha esetleg van valamilyen vágás-sebesülés a felszolgáló kezén. Emellett elviekben tilos a felékszerezett, lakkozott köröm, műköröm is. Fizetés esetén pedig a pénzt mindig el kell különíteni az ételtől, hiszen az érmék és a bankjegyek rengeteg ember kezében megfordulnak, így igazán alattomos vírushordozóknak számítanak.

3) Az ételről se feledkezzünk meg – könnyen romlik, könnyen fertőződik!

Bár a tojás-, tejtermék- és hústartalmú ételek számítanak a legnagyobb veszélyforrásnak, kellő gondossággal elkészítve ezeket is fogyaszthatod a fesztiválokon. Azt sajnos nem tudod leellenőrizni, hogy az adott fogás elkészítéséhez milyen frissességű alapanyagokat használtak fel, az már csak a elkészült étel illatából, illetve ízéből fog kiderülni, hogy romlott-e vagy sem.

Igaz, hogy kicsit drágább megoldás, de talán érdemes olyan étkezdéket keresni, ahol kézműves termékek kaphatóak. Itt ugyanis valamivel nagyobb esélyed van arra, hogy friss húsból készül például a hamburgered húspogácsája, vagy a salátaköret.

Azonban ha már az illatán érzed, hogy valami nem stimmel az étellel, inkább ne edd meg. Akkor sem, ha már beleharaptál: bár bűn az ételpazarlás, de amennyiben úgy tűnik, nem százas az étel, inkább dobd ki. Főleg a tojás és a tejterméket tartalmazó ételek romlanak meg elég hamar, főleg ha nem hűtik őket megfelelően.

Egyébként már az ételek tárolásából is leszűrhető egy csomó információ: le vannak-e takarva, el vannak-e zárva a rovaroktól, és a szennyeződésektől? Aminek forrónak kell lennie az elég forró? A hideg pedig jéghideg? Lehetnek bármilyen ínycsiklandóak a gyroshegyek, a hamburgerhalmok, vagy az olyan, kissé tartalmasabbnak számító, tradicionális magyar ételek, mint a gulyásleves… Ha egyszerűen nem az előírásoknak megfelelő körülmények között tárolják őket, ne vegyél belőlük!

4) A kórokozók forrása: Te magad

Már azzal is sokat tehetsz azért, hogy ép bőrrel átvészeld a fesztivált, ha ügyelsz a személyes higiéniádra. Azaz:

  • WC-használatot követően, illetve étkezések előtt és után mindig moss kezet!
  • Legyen nálad kézfertőtlenítő gél, nedves törlőkendő, és papírzsepi is, ami a fesztiválok mosdó állapotát tekintve, tuti, hogy nagy szolgálatot fog neked tenni.
  • A biztonság kedvéért készülj fájdalomcsillapítóval, és széntablettával is. Emellett a hideg víz sem árt.
  • Az ételt csak tiszta kézzel, vagy legfeljebb szalvétával fogd meg!
  • Ne edd meg más maradékát!
  • Ha állott az étel, vagy nincs kellően átsütve, esetleg látsz rajta valamilyen szennyeződést, elszíneződést, vidd vissza, de semmiképpen se edd meg.

Ha a tanácsok ellenére sem érzed úgy, hogy meggyőzne a fesztivál ételkínálata, akkor se csüggedj! Rendelj a Netpincér GO segítségével a kedvenc éttermedből a fesztivál területén lévő átvevőpontjaink egyikére! Legutóbb az EFOTT-on találkozhattál velünk, de a júliusi Szabihíd hétvégéken is a hídhoz visszük a kedvenc fogásaidat!

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments