Azt hiszed, tudsz tésztát főzni?

Azt hiszed, tudsz tésztát főzni?

Mi lehetne egyszerűbb a tésztafőzésnél? Forróvíz és tészta. Ennyi az egész. Legalábbis azoknál, akiket nem érdekel, milyen az igazi olasz tésztaétel.

Azt már sokszor hallhattuk, hogy az igazi olasz tészta nincs teljesen megfőzve. Ez persze nem igaz, de valóban, a jó tészta “al dente”, vagyis jó a fognak. Arról van szó, hogy a tészta nem lehet puha. Olyan állagúnak kell lennie, hogy kellemes legyen beleharapni, tehát ne legyen kemény, de legyen tartása. De az előírások itt még nem érnek véget. A tészta nem lehet égett, nem lehet túlfőtt, nem lehet olajos és nem lehet túl sós. A tökéletes al dente tészta szabályait a legjobb olasz szakácsok tanácsai közül válogattunk ki nektek.

  1. Soha ne adj olajat a főzővízhez

 Az olaj úgyis elválik a víztől, így hiába számítunk rá, hogy meggátolja a tészta összeragadását. A tészta akkor tapad, ha nem megfelelően forró, vagy túl kevés vízben főzzük, és a külsejében található keményítő zselatinizálódni kezd. Ha mégis kerül a tésztára olaj, az megakadályozza, hogy a ragu vagy szósz megfelelően tapadjon hozzá.

  1. Használj sok vizet

100 gramm tésztához 1 liter főzővíz a minimum. Ez segít eloszlatni a tésztából kifőtt keményítőt, és meggátolni a tészta összetapadását.

  1. Forrjon az a víz!

Ha valóban al dente tésztát akarunk, várjuk ki, míg a víz határozottan forr. Nem csak gyöngyözik, de hevesen forr! Fontos, hogy a tészta a lehető legkevesebb időt töltse vízben. Ha a víz nem elég forró, olyan sokáig kell főzni a tésztát, hogy a külseje túlfő, és nyúlós-ragacsos lesz.

  1. Csak akkor sózz, ha már forr a víz

Ha a hideg vízbe szórjuk a sót, az megnöveli a víz forráspontját, és tovább tart a forrás elérése. Ha viszont forrás közben sózunk, az még meg is emeli a víz hőfokát! A sóval óvatosan bánjunk, három liter főzővízhez maximum 10 gramm az ajánlott mennyiség.

  1. Soha ne párolj

Akármennyire zubog a víz, az csak a tésztaétel minőségét szolgálja. Ha viszont levesszük a hőfokot, könnyen odalesz az al dente élmény, szivacsos túlfőtt tésztát kaphatunk.

  1. Ne törd össze a hosszú tésztákat

A tészta nem véletlen olyan hosszú. A spagetti vagy a tagliatelle hossza azt szolgálja, hogy a szósz éppen illeszkedjen hozzá. Ha összetörjük rövidebb szálakra a tésztát, a végén a szószt kanállal ehetjük meg a tányérból. Főzzük a hosszú változatokat úgy, hogy a maréknyi tésztát beleállítjuk a forrásban lévő vízbe, és ahogy puhul, a még kikandikáló részt lassan víz alá nyomjuk.

  1. Ellenőrizz fogpróbával

Mivel az al dente éppen a fogunkra valót jelent, arról, hogy milyen állagú a tészta, csak harapással győződhetünk meg. Sem a színe, sem a tapintása nem segít. Akkor jó, ha elég puha, hogy elharapjuk roppanás érzete nélkül, de még elég kemény, hogy fog nélkül ne tudjuk elszakítani. A tészta közepének kissé világosabbnak kell lennie. Ezt hívják az olaszok úgy, hogy zöld pont (punto verde). Ha ez nem látszik, a tészta túlfőtt, és oda az al dente élmény. 

  1. Ne áztass!

Ha kiszedtük a tésztát a vízből, és lecsöpögtettük, többé ne érje víz. Ne öblítsük, ne áztassuk, ne mossuk! Ezzel ugyanis a keményítőket távolítjuk el a felszínéről, ami egyrészt rontja az ízhatást, és a szósz sem fog hozzátapadni.

  1. Azonnal tálald

A tésztát ne főzzük meg előre, mert frissen főzve, forrón az igazi. Ha mégis várnia kellett tálalás előtt, érdemes lehet egy kis adag főzővizet újraforralni, és azt a tésztás tálba önteni, és ezzel kicsit átkeverni, fellazítani a kissé állott vagy kihűlt tésztát. Csak annyi forró vízre van szükségünk, amennyit a tészta felvesz.

  1. Tésztát egyél, ne tésztás ragut

Soha ne rontsuk el a tésztát túl sok szósszal. A jól sikerült al dente pasta önmagában is ízletes egy kis olívaolajjal.

+1. Cottura 5 minuti

Az olasz tészták főzési ideje eltérhet, de egy igazi olasz szakács szinte sosem főzi őket 5 percnél tovább! Ehhez persze az kell, hogy valóban forrjon a bőséges főzővíz, amikor a tésztát beletesszük.

+2. Különleges tipp

Nem kötelező, de hasznos trükk, ha a tészta mellé nagyobb darabokra összevágott paradicsomszárat is teszünk a vízbe. Jobb lesz tőle az tészta? Nem feltétlenül, de isteni illata lesz, ha elkészül.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments