A világ a sajtok mennyei tárháza, Kínát leszámítva

A világ a sajtok mennyei tárháza, Kínát leszámítva

A NetPincér mostantól foodpanda! Kövesd velünk az átváltozásunkat!

Kemény, lágy, folyós, szagos, érett, kék. A sajt minden formájában fontos civilizációs mestermű, ami hol lágyabb, hol teltebb ízekkel kényezteti el az ízlelőbimbóinkat. Szinte minden országban imádják – persze meglepő kivételek itt is akadnak –, de nem feltétlenül ott a legnépszerűbb, ahol gondolnánk. Sajtológia következik meglepő eredményekkel!

Már a dalban is megénekelték, hogy sajtból van a Hold, úgyhogy rossz még csak belegondolni is, hogy mi lenne velünk sajt nélkül. Mi kerülne a melegszendvics vagy a pizza tetejére? Mi olvadna rá olyan istenien a hamburger húspogácsájára? Mit lopnánk le elsőként a lasagne tetejéről? Gyomorba vágó kérdések ezek, amik a sajttermelő nemzetek küszöbére vezetnek minket.

Azt hisszük ugyanis, hogy ismerjük a jelentős sajtnemzeteket, pedig ennél nagyobb tévedés valószínűleg nem létezik. Annak ellenére, hogy például a foodpanda (NetPincér) étvágygerjesztő étlapján az olasz konyha az egyik nagy népszerűségnek örvendő gasztronómia, róluk pedig köztudott, hogy rengeteg mennyei sajtos ételük van.

Ennek ellenére, mégsem Olaszország az első a sajttermelők között

Minden előzetes vállalkozás ellenére ugyanis azt kell mondjuk, hogy a sajtféleségekkel büszkélkedő országok versenyében Nagy-Britannia viszi a prímet. Nem csalás, nem ámítás: az Egyesült Királyságban több mint 700 sajtfélét készítenek. 

Ami fontos szempont lehet, hogy ebben a jóízű versenyben ne márkanevekre gondolj, hanem alapanyag, íz és állag szerint elkülöníthető sajttípusokra. Ami a briteket illeti, a cheddar és a stilton csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Egyébként a maga 450 sajtféléjével a második helyet Svájc szerezte meg. Nekik köszönhetjük az ementálit és a raclette-et is. Őket követi Franciaország a dobogó harmadik fokán több mint 400 féle sajttal. A francia sajtválaszték abban is különleges, hogy talán itt gyártják a legváltozatosabb lágy és brie sajtféléket, mint például a rougette és camembert sajtokat. 

Olaszország csak a negyedik a sorban, igaz mintegy 350 féle sajtjával  finoman jelzi, hogy a mozzarella, a parmigiano reggiano, vagy a provolone, csak apró betekintést jelent az olasz sajtvilágba. Ötödik helyezettként azért Hollandia is elmondhatja magáról, hogy meghatározó sajtnemzet, de a kiváló minőségű és híres sajtok száma azért elmarad az élmezőnytől. Mondjuk mi a magunk részéről azért bármikor szívesen harapunk bele egy darab edámiba, goudába vagy maasdamerbe!

A különutas Amerika

Az ínycsiklandó felsorolásban talán Amerikát érdemes még említenünk, főként az olvasztott sajt imádata miatt. A helyzet az, hogy amerikaiak legtöbb sajtja valamely német, olasz, francia finomság receptúráján és érlelési technikáján alapul.

Ennek az az oka, hogy ezeket a recepteket a bevándorlók vitték magukkal. Azért akadnak kifejezetten amerikai sajtok is, melyek közül nálunk talán a Jack sajtok ismertek, közülük is világhírű a Monterey Jack. 

Sajtfogyasztási szokások színe-java

Ha azt nézzük, ki eszi a legtöbb sajtot, ismét meglepő neveket találunk, mert Dánia, Izland és Finnország áll az első helyen. Egészen hihetetlen, de ezekben az országokban mindenütt évi 27 kiló felett áll az egy főre jutó sajtfogyasztás. Miközben a fent már bemutatott sajtnemzeteknél 20-21 kilogrammról beszélhetünk évente.

A másik véglet viszont Ázsia, ahol szinte egyáltalán nem eszik a sajtokat. Főként a távol-keleti régióban, ezen belül is Kínában utasítják vissza a sajtokat. Bár a kínai konyhának is vannak sajtos ételei, ezek inkább már Amerikában és Európában, a helyi igényeknek készült ételek lehetnek. 

Meglepő adat, de a kínai sajtfogyasztás nem éri el fejenként még az évi 10 dekát sem. Ennek egyik oka az, hogy a kínai mezőgazdaság hagyományosan nem használta a tejelő állatok tejét, mert azokat húsforrásként kezelték vagy munkaeszközként tartották. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy a távol-keleti és főként a kínai emberek között igen magas a laktóz intolerancia aránya, így sokan egyszerűen meg sem tudják emészteni ezeket a pompás finomságokat.

Kóstolj meg változatos sajtos finomságokat, fedezz fel új ízeket a foodpanda (NetPincér) tűzforró tálalásában! Add le a rendelésed a weboldalunkon vagy mobil alkalmazásunkon keresztül és élvezd, ahogy a sajt megolvad a szádban!

 

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér 1999 óta gondoskodik az éhes emberek kiszolgálásáról, rendeléseket a NetPincér.hu weboldalon és applikációkon keresztül is le lehet adni. Az eredetileg magyar alapítású cég mára már a németországi központú nemzetközi anyacég, a Delivery Hero hálózat tagja, melynek leányvállalatai 40+ országban vannak jelen. A NetPincérhez csatlakozott 2018-ban a pizza.hu és ugyanebben az évben indítottuk el saját ételfutár szolgáltatásunkat is NetPincér GO néven. A NetPincér jelenleg 800+ településen érhető el hazánkban, a NetPincér GO szolgáltatási körét pedig az elmúlt napokban is bővítettük, így már 27 városban vagyunk jelen saját futárszolgáltatásunkkal. Rendelőink összesen több, mint 2500 partnertől választhatnánk már: legyen szó egy finom reggeliről, kiadós ebédről, egy kis pékáruról vagy akár a heti élelmiszerbevásárlásról. 2020. január 1-től a vállalat 100%-ban karbonsemlegessé vált, továbbá büszkék vagyunk arra, hogy a NetPincér felületén keresztül alapítványok támogatására is lehetőség van. A NetPincér felületén jelenleg az alábbi szervezeteket lehet támogatni: Élelmiszerbank Egyesület / Közösségi Erdőkért Alapítvány / Magyar Ifjúsági Vöröskereszt / Mosoly Alapítvány / Ökológiai Művelődés Alapítvány / Vigyél Haza! Alapítvány

Hozzászólások

comments