A thai konyha rejtelmei, avagy ízharmónia minden felett

A thai konyha rejtelmei, avagy ízharmónia minden felett

A NetPincér mostantól foodpanda! Kövesd velünk az átváltozásunkat!

Az ázsiai konyhát említve sokan kizárólag a kínai vagy japán ételekre gondolnak, de hatalmas hiba lenne megfeledkezni a fantasztikus thai gasztronómiáról, amely messze földön híres! Legyen csípős vagy szelíd, minden ételköltemény mögött meghúzódik a harmóniára való törekvés. Thai gasztrotúra következik, a foodpanda ( NetPincér) vezényletével.

A thai konyha az egymást követő évszázadok közös gyermeke, hiszen megtalálhatók benne az ősi keleti értékek és a nyugati hatások egyaránt, természetesen tökéletes ízharmóniába rendezve. Nehéz azonban meghatározni a thai konyha általános jegyeit, hiszen a végeredmény nagyban függ attól, hogy ki, kinek és milyen alkalomból készíti a lakomát és melyik régió ételéről van is szó.

A thai konyha alapjai

A thai konyha a hagyományok szerint főként a tengeri herkentyűk, az egzotikus zöldségek és gyümölcsök, valamint különleges fűszernövények zamatos ízeire támaszkodik. A nagy, nehéz húsokat mindig is kerülték a sütés, főzés során, ez a hozzáállásuk egyébként a buddhista filozófiából ered.

Az elkészítési módokat tekintve a párolás, a sütés és a grillezés volt divatban, később azonban kínai és egyéb idegen hatásra más hőkezelési módszerek is elterjedtek. A túlságosan erős ízű fűszerek helyett olyan növényekkel ízesítették ételeiket, mint a citromfű, a koriander vagy a galangal. 

A szemkápráztató tálalási módokat tekintve is találunk különlegességeket, hiszen egy igazi thai menü egyes elemeit egyszerre tálalják fel. Ezzel adnak lehetőséget az éhes vendégeknek arra, hogy saját ízlésük szerint kombinálják a finomságokat.

A mindennapi, autentikus thai menüben találunk levest, főételt különféle fűszerekkel, mártást hallal és zöldségekkel. Természetesen az egyes ételek közötti harmónia éppoly fontos, mint az íz, ezért egy csípős leves esetén lágyabb fűszerezésű főétellel csillapítják le a háborgó ízlelőbimbókat.

De ne csak beszéljünk, együnk is

Lássuk tehát, hogy a sokat említett harmónia, a hagyomány és a nyugati kultúra egyvelege hogyan jelenik meg konkrétan a thai ételek semmihez sem hasonlítható ízeiben. Íme a Top 5 thai fogás!

  1. Első helyezettünk a Tom Yam Goong, amiben minden benne van, ami a thai konyhára jellemző. Illatos fűszerek, citromfű, lime-levelek, galangal és salottahagyma gondoskodik a fantasztikus, hívogató illatokról, az erejét pedig a chilis és halas szósz adja, kiegészítve némi gombával. A végeredmény egy tüzes és némileg savanyú csoda, ami ideális a menüsor első szereplőjének, vagy némi rizzsel kiegészítve akár főételnek is.
  2. Második helyezettünk a híres metélttésztás fogás, a Pad Thai, ami elképesztően sok módon és ízesítéssel elkészíthető. A klasszikus Pad Thai tofuval, babcsírával, hagymával és földimogyoróval készül. Végső ízvilága a fogyasztótól függ, hisz mindenki a saját ízlésének megfelelően tehet rá halszószt, cukrot, chilit és törtmogyorót, de akár hússal is kombinálhatja a lakomát.
  3. Dobogós még a Kuay Tiew, vagyis a metélttészta-leves, amely szintén számtalan variációban létezik. A tésztát húslevesben tálalják, a leves alapja pedig nemcsak tengeri herkentyűk lehetnek, hanem csirke, marha és kacsa is. Ha megkóstoltad, garantáltan nem ereszt, s további variációk kipróbálására csábít.
  4. A könnyedebb ételek kedvelői számára jöjjön most egy saláta, nevezetesen a Som Tam. Ez nem más, mint egy pikáns papaya saláta Thaiföld észak-keleti részéről, mára azonban már-már kultikus finomságnak számít az egész országban. Ahány étterem, annyi változat, a savanyútól az édesig nagyon széles skálán mozognak az ízek. Ami közös, az a friss zöld papaya, a grillezett csirke és a rizs, a végeredmény pedig egyszerre frissítő és mennyei.
  5. Listánk ötödik helyére egy csirkés ételköltemény fért fel, nevezetesen a Gai Med Ma Moung, ami thai csirkepörkölt kesudióval. Az édes szójaszósz, méz és fokhagyma, valamint az elmaradhatatlan chili fantasztikus elegye övezi a csirke lágy ízét és hagyományosan rizzsel tálalják. Phuketben helyi termesztésű kesudióval koronázzák meg, amit a világ elsőszámú kesudiójának tartanak!

Megkívántad a thai finomságokat? Akkor válaszd ki a kedvedre való finomságot és rendeld házhoz a foodpanda (NetPincér) weboldalán vagy mobilalkalmazásán keresztül. Ha szeretnéd, pálcikával is eheted, hogy meglegyen a thai hangulat.

 

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments