A mai fiatalok a Magyar Vöröskeresztnél önkénteskednek! Támogasd őket Te is!

A mai fiatalok a Magyar Vöröskeresztnél önkénteskednek! Támogasd őket Te is!

A NetPincér mostantól foodpanda! Kövesd velünk az átváltozásunkat!

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bár közel százévesmúltra tekinthet vissza, programjaik még ma is hasznosak a felnövekvő fiatal generációk számára. A Magyar Vöröskereszt ifjúsági tagozatának tagjai olyan maradandó tudásra tehetnek szert, mint például az elsősegélynyújtás művészete, vagy a társadalmi érzékenyítés legkülönfélébb módjai. Most a Magyar Vöröskereszt virtuális étlapjáról rendelve, te is ezt a munkát támogathatod és segítheted a koronavírus elleni harcot is!

 Annak ellenére, hogy a Magyar Vöröskeresztben már annak alapításakor – azaz 1881-ben – is tevékenykedtek fiatalok,  a szervezet ifjúsági tagozata csupán 1921. február 9-e óta működik hivatalosan.

Küldetésük már a kezdet kezdetén hasonló volt a ma vallott értékekhez: egészségre és emberbaráti viselkedésre való nevelés, társadalmi érzékenyítés és elfogadás. De ha esetleg nem tudtad volna, akkor eláruljuk: 1925-ben, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezése nyomán honosodott meg itthon az Anyák napi ünneplés is.

Mivel foglalkozik ma a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt?

A szervezet célja elsősorban az, hogy az élménypedagógia módszerét felhasználva terjessze a humanitárius értékeket és olyan helyi közösségeket hozzon létre, ahol a nyitottság, valamint egymás elfogadása a jelszó. Ennek mentén a szervezet több programot is létrehozott, amelyekbe nemcsak az ifjú önkéntesek képzése tartozik bele, hanem az elsajátított ismeretek gyakorlati felhasználása és kortársaknak történő továbbadása is. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt jelenleg három kiemelt programon keresztül valósítja meg mindezt.

Ezek egyike a 2010-ben indult Bázisovi és a Bázisiskola program, amelyhez az indulás óta eltelt időben már több mint 90 óvoda  és 170 iskola csatlakozott országszerte. A program célja az, hogy az önkéntesek az óvodai és iskolai közösségeket – szülőt, gyermeket és óvodapedagógust, tanárokat egyaránt – célcsoportjuknak megfelelő tematika szerint építsék tovább. Például elsősegélynyújtó ismeretekkel, a biztonságos közlekedés szabályaival, az egészséges életmód és táplálkozás ismereteivel, egészségmegőrzéssel és prevencióval. Mindezt játékos, a gyerekek életkorának megfelelő formában átadva.

A szervezet másik kiemelt programja a 2007 óta működő Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, melynek keretében az elsősegélytanfolyamot sikeresen teljesítő önkéntesek azonnali segítséget nyújtanak a magyar tenger partján.

Akár vízben, akár a parton történt valamilyen sérülés, bátran lehet hozzájuk fordulni. Nagyobb sérülések esetén stabilizálják a beteg állapotát és mentőt hívnak hozzá, ha pedig arra van szükség, megkezdik az újraélesztést. Az alapítás óta eltelt időszakban közel 3300 önkéntes teljesített szolgálatot, 6 ember életét mentették meg és mintegy 40 000 esetben nyújtottak segítséget a nyaralóknak.

Kiemelt programjuk továbbá az Országos Elsősegélynyújtó Verseny, ami 3 kategóriában – gyermek, ifjúsági és felnőtt – teszi próbára a résztvevőket, méghozzá élethű körülmények között. Ezt a baleseti imitátorok segítségével érik el és a versenyzőknek egy 20 állomásos pályát kell teljesíteniük. A megmérettetés elsődleges célja egyébként az elsősegélynyújtás népszerűsítése és oktatása, valamint a vöröskeresztes elsősegélynyújtók ismereteinek szinten tartása és fejlesztése.

De itt még nincs vége a programoknak

A kiemelt projekteken kívül a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kötelékébe tartozik még például a Hétcsoda Élménytábor is, ahol a fogyatékkal élő, halmozottan hátrányos helyzetben lévő, kisebbségi, illetve gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek tölthetnek el néhány kellemes napot és az élménypedagógia segítségével ismerkedhetnek meg egymással.

De itt van még az Országos Kortárs-felkészítő Tábor is, ahol olyan kortárs előadók képzésére fektetnek nagy hangsúlyt, akik a képzést követően saját környezetükben hívják fel a figyelmet a véradásszervezés, az elsősegélynyújtás, szexedukáció, drogprevenció és közösségszervezés fontosságára.

Országos Csecsemő- és Kisdedgondozási Verseny további izgalmakat rejt, az eseményen általános és középiskolás csapatok versenyeznek a gyermekek gondozásához és neveléséhez kapcsolódó változatos és kihívásokkal teli feladatokban, hozzájárulva ezzel a fiatalok családi életre neveléséhez.

Fontos rész a nagy egészben

Persze a felsorolás ezzel még korántsem ért véget, hiszen a fiatalok részvétele különösen fontos a Magyar Vöröskereszt alapfeladatainak ellátása során. A fiatalok gyakran segítik az önkéntes véradók megszólítását, toborzását, de számos, 18 életévét betöltött fiatal vállal szerepet katasztrófa-válaszadási tevékenységeken is. Az elmúlt hetekben sajnos mindez ismét kiemelt fontosságúvá vált. Fontos említést tenni a háborús események, természeti katasztrófák, politikai üldöztetések során egymástól elszakadt családtagok egyesítésére szakosodott Keresőszolgálat.

A jelenlegi helyzetben a Magyar Vöröskereszt különféle módon segíti a lakosságot és a védekezésben részt vevő szervezeteket. A mintaszállítási és logisztikai feladatok, valamint a különféle szociális tevékenységek mellett a Magyar Vöröskereszt

a Heim Pál Gyermekkórházzal együttműködve veszi fel a harcot a koronavírussal szemben. Ennek keretében közös erővel állítanak fel és üzemeltetnek egy „vörös zónás ellátóhelyet”, ahol a fertőzött, illetve fertőzésgyanús betegek vizsgálata és ellátása történik.

Ezeket a finomságokat találod a virtuális étlapon

Ha például a Gyógyító Szeretet csomagot választod a Magyar Vöröskereszt virtuális étlapjáról, akkor a Heim Pál Gyermekkórház dolgozóinak és a szervezet önkéteseinek koronavírussal szembeni harcát támogatod. Ezzel szemben a Fiatalító Szérummal a szervezet ifjúsági tagozatának működésére fordíthatod a támogatást, a Könnyű Tízóraival pedig az önkéntesek utazását támogathatod a Bázisovikba és Bázisiskolákba.

Emellett ott van még az étlapon a Marcipán Lámpás is, amivel 2 eltűnt személy felkutatásához járulhatsz hozzá, vagy a Vörösáfonya Szörp, amelynek megvásárlásával 5 adag extra kötszerrel támogathatod az elsősegélynyújtó tanfolyam résztvevőit, míg az Életmentő Cseppekkel 2 véradó elismeréséhez járulhatsz hozzá.

Segíts te is, hogy mi, a foodpandánál (NetPincérnél) is segíthessünk! Bármelyik menüt választod a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt virtuális étlapjáról, abban biztos lehetsz, hogy a választásoddal értéket, közösséget teremtesz!

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments