A legősibb üdítőital: a limonádé

A legősibb üdítőital: a limonádé

A NetPincér mostantól foodpanda! Kövesd velünk az átváltozásunkat!

Víz, cukor és citromlé. Egyszerűbb nem is lehetne: mindössze víz, cukor és citromlé kell a világ egyik legkedveltebb hűsítő italához, a limonádéhoz. Persze mára már ezerféle variációban kapható és több ezer éve isszuk az éppen aktuális divat szerint, ez egy olyan hűsítő, kényeztető finomság, ami sosem kerül le az étlapról. Főleg azért, mert az ebédek, jégkrémek és desszertek páratlan kiegészítője, ami citrusos fanyarságával hozza egyensúlyba a mennyei ízeket!

Azt sajnos nem tudjuk, hogy ki találta fel a limonádét, de hogy már 5 ezer éve, az ókori Egyiptomban is itták ezt a hűsítő nedűt, az egészen biztos. Mondjuk az ókori egyiptomiak nem aprózták el a dolgot, limonádéjukat ugyanis fekete borssal és mentával ízesítették, illetve időnként egy kis mézzel is kiegészítették. Mégis, az igazi citromos frissítő a X. századi arab kertészeknek köszönhető, akik a ma ismert citromot nemesítették.

Limonádé sikerek a nagyvilágban

A limonádé első kereskedelmi sikere ismét Egyiptomhoz köthető, mert a cukrozott, citromos vizet nagy mennyiségben kairói kereskedők kezdték palackozni és árusítani a XIII. században. Innen vándorolt át lassan Európába, hogy aztán a XVII. századi Párizsban kitörjön az első limonádé divat: a francia fővárosban olyan nagy sikere lett a már szódavízzel és mézzel készült italnak, hogy létrejött az első üdítőárus szakszervezet is. Száz évvel később Londonban lett sikk a szénsavas limonádé, amelyet ott már egy erre a célra szerkesztett pumpálós csappal adagoltak poharakba.

Az első modern, palackozott limonádé pedig az egyik ma is ismert üdítőmárkának köszönhető, amely 1830-tól árusította lezárt üvegekben az üdítőt. A limonádé hidegen az igazi, csakhogy a fogyasztási célú jégárusítás elterjedéséig nem volt kapható a jeges limonádé. Az amerikaiak tették általánossá a jégkockákkal felszolgált üdítőt a XIX. század második felében.

Mennyei variációk, igazi ízorgiák

A konyhakultúrával együtt természetesen a limonádé is tovább fejlődött: már nemcsak a szénsavas / szénsavmentes, valamint a mézzel készült italok közül válogathatunk, nem ennél sokkal bővebb a paletta. Az igazi XXI. századi limonádé citrusokon kívül még készülhet piros bogyós gyümölcsökkel, gránátalmával, sőt levendulával, bodzával, mentával és bazsalikommal, gyömbérrel is. 

Hogy mennyire sokoldalú italról van szó, bizonyítja, hogy számtalan alkoholos variációt is kidolgoztak belőle, így nem ritka, hogy a sört hígítják vele, édeskés nyári üdítővé. A limonádé ráadásul az egyik legegészségesebb frissítő, mármint abban az esetben, ha mértékkel van édesítve. Mivel hőkezelés nélkül készül, a citrusfélékben található C-vitamin mennyiség rendkívül hasznos, főleg a nyári melegben, amikor a folyadékpótlás mellett a vitaminok beviteléről sem szabad elfeledkezni. 

Persze egy kis csalás időnként megengedett

Legalábbis abban az ínycsiklandó esetben, amikor valami más nyalánkságot szeretnénk kiegészíteni vele. Mondjuk a könnyű ebédet koronáznánk meg egy pohárnyi frissítő citrusos limonádéval, vagy egy mennyei jégkrém mellé rendelnénk be, stílusos és roppant finom kísérő gyanánt.

Egyébként, ha gyümölcsös verzió mellett tesszük le a voksunkat, akkor a jeges üdítő elkortyolgatása után – amit természetesen szívószállal fogyasztottunk el, ahogy az dukál – még a lehűtött gyümölcsöket is kicsipegethetjük a pohár aljáról. Kell-e ennél jobb nyári frissítés?

Ha te is megkívántad a limonádét vagy isteni desszertre vágyna a fogad, nézz szét a foodpanda (NetPincér) kínálatában, nem fogsz csalódni a kínálatban! Utána add le a rendelésed a weboldalunkon vagy mobil alkalmazásunkon keresztül és készítsd fel magad az utolérhetetlen kényeztetésre!

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments