A bento csodája: így dobozolj japán módra

A bento csodája: így dobozolj japán módra

A NetPincér mostantól foodpanda! Kövesd velünk az átváltozásunkat!

Mi az a bento? Az egyszerű válasz az lenne, hogy a japán étkezési kultúra egyik alappillére. Kicsit bővebben kifejtve, már azt is hozzátehetjük, hogy a magyar ételhordó távolkeleti megfelelője. De nehogy egy fehér műanyag dobozra és a benne szanaszét fröccsenő pörköltre gondoljatok! A bento ennél kifinomultabb és változatosabb.

Ha volt már szerencséd japán ételekhez, illetve a távol-keleti szigetország kultúrájához, akkor ismerős lehet számodra a bento szó, de talán még így sem egyértelmű, hogy miről is van szó. A bento ugyanis egy közkedvelt japán étkezési mód. 

Szó szerint véve a dolgot, egy ételhordó dobozról van szó, amit általában otthonról visznek el magukkal a munkahelyükre, utazásra vagy iskolába az emberek. Azonban haladva a korral és a megváltozott igényekkel mára az autentikus japán éttermekben is elterjed világszerte. 

Azonban a szó szerinti fordítást félretéve, a bento nemcsak magát a dobozt jelenti, hanem azt is, hogy a benne található ételek sokfélék, szemre is szépen elrendezettek és teljesértékű étkezést tesznek lehetővé. És éppen ez a változatosság az, amelyet egyetlen jól feltöltött bento is képes produkálni, hiszen méretétől függően akár tucatnyi ételt is tartalmazhat.

Végül is, a japán dobozolás művészete régre nyúlik vissza

A bento története a 12. század környékén vette kezdetét. Akkoriban vált elterjedté, hogy az otthon megfőzött rizst az emberek magukkal vitték és munka vagy
utazás közben fogyasztották el. Ekkor jelentek meg a kézzel készült, lakkozott fadobozkák, amikben az ételt szállították és tárolták. Egyébként ezek praktikussága adta magát a szót is, hiszen a bento japánul azt jelenti: kényelmes, praktikus. 

A benne tárolt étel többségében falatnyi méretű adagokból áll, éppen ezért, ha bento dobozból eszünk, nem számítanak a körülmények. Nincs szükség evőeszközökre vagy előkészítésre, melegítésre. Amennyire könnyű szállítani a sokféle ételt, olyan könnyű elfogyasztani őket pálcikával, de kézzel is.

A tökéletes bento nem csak változatos ételforgatagot jelent, de rendezett, ügyesen kitalált, méretre válogatott összetevőket is, amihez kétségtelen, hogy idő és tapasztalat kell. Ha kinyitsz egy bento dobozt, az nemcsak az ízlelőbimbóidnak fog jót tenni, de igazi művészeti alkotásként a szemedet is gyönyörködtetni fogja.

Mindenesetre 100 éve a bento még kizárólag házi készítésű lehetett, amelyet a feleségek állítottak össze a férjüknek, vagy az anyák az iskolás gyermeküknek. Mára viszont sokat enyhült a helyzet, hiszen bármely japán szupermarketben készen vásárolhatók meg ezernyi változatban, minden esetben friss alapanyagokból készített ételekkel, de már éttermekből is lehet rendelni. 

Utoljára hagytuk a legínycsiklandóbb kérdést: mi kerülhet a bentoba?

A tipikus bento tartalmaz rizst esetleg tésztát, valamilyen halat, tojásételt – például omlettes makit –, savanyított zöldséget és gyümölcsöt vagy más édességet. A hagyomány szerint az ételek aránya úgy alakul, hogy 4 rész rizs mellé 3 rész hús vagy hal, 2 rész zöldség, és 1 rész savanyúság jár. Az ételek mindig rendezetten, egymástól elválasztott kis tárolókban találhatók, semmi esetre sem keverednek össze.

Így például teljesen normális, ha néhány rákos sushitekercs mellett megjelenik egy kis főtt tojás, egy adag teppayaki lazac, meg persze az elmaradhatatlan rizs és grillezett zöldség, savanyított gyömbér. Vagy ha mondjuk tempurázott rák a főétel, amit vöröstonhalas, avokádós és omlettes sushi, valamint a közkedvelt japán édesség, a mochi kísér.

De ma már akad olyan bento doboz is, ami a levest sem hagyja ki a menüből és például a rament is az étkezés részévé teszi. Kerülhet még mellé akár garnélanyárs is salátával, grillezett zöldséggel és sushival tálalva, édesség gyanánt pedig mondjuk egy különleges édes sushi vagy friss gyümölcs is feltheti az i-re a pontot.

Próbáld ki te is a legkülönfélébb bentokat, lakj jól a foodpanda (NetPincér) japán kínálatából! Válaszd ki a számodra szimpatikus bento dobozt, majd add le a rendelésed a weboldalunkon vagy mobilalkalmazásunkon keresztül. Nemcsak az ízlelőbimbóidat, de a szemedet is gyönyörködtetni fogod.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
foodpanda.hu

Hozzászólások

comments